Subway sesadil McDonald's z fastfoodového trůnu

New York - Americká společnost Subway se podle počtu restaurací stala největším provozovatelem fastfoodů na světě. Odsunula tak na druhou příčku svého dlouholetého rivala McDonald's. Na americkém trhu je Subway podle tohoto měřítka největší už od roku 2002, nyní mu prvenství patří i celosvětově. V objemu tržeb si nicméně celosvětově stále drží prvenství řetězec McDonald's.

Ze záznamů určených pro burzovní orgány v USA vyplývá, že Subway měl na konci loňského roku v celém světě 33 749 restaurací. McDonald's v podobných záznamech uvedl, že na konci loňského roku měl 32 737 restaurací s rychlým občerstvením.

„V poslední době rychle expandujeme,“ podotkl marketingový ředitel organizace Franchisee Advertising Fund Trust Tony Pace, kterou Subway zastřešuje. Frima chce v dalších letech otevírat až dva tisíce nových restaurací ročně, a to i na nezvyklých místech. Jejich sendvič si zákazníci koupí například v kostele nebo kasínech. Subway sdružuje vlastníky licencí k provozu restaurací. Subway funguje výhradně jako franšízový podnik. Řetězec McDonald's sází zčásti také na franšízy, část restaurací nicméně stále zůstává ve vlastnictví firmy samotné.

Subway předběhl McDonald\'s (zdroj: ČT24)

Drahomíra Jiráková, ředitelka komunikace McDonald's ČR:

„Restaurace McDonald's jsou zcela jiné než restaurace konkurence, protože jsou velké. Takže se staví samozřejmě s vyššími náklady. Máme tam dětské koutky, McCafé - prostě komfort pro zákazníky.“

Pace poznamenal, že Subway vděčí za svůj úspěch právě tomu, že funguje na principu franšíz. Firma vsadila na menší restaurace, jejichž provoz není tak finančně náročný. Přísně hlídá náklady a důraz klade na marketing a reklamu. Subway se v poslední době zaměřuje hlavně na zahraniční trhy, kam směřuje i konkurence. Expandovat chce do Mexika, Indie, Ruska nebo Číny.

McDonald’s si udržel prvenství v tržbách

Přestože McDonald's přišel o prvenství světové jedničky mezi fastfoody z hlediska počtu restaurací, které provozuje, zůstává jedničkou z hlediska tržeb. Ty za poslední fiskální rok vyšplhaly zhruba na 24 miliard dolarů (přes 414 miliard korun).

Subway, který sídlí v Milfordu ve státě Connecticut, není veřejně obchodovaným podnikem, tak jako například McDonald's. Své finanční výkazy tedy nemusí veřejnosti předkládat. List The Wall Street Journal ale uvedl, že Subway měl za poslední rok tržby asi 15,2 miliardy dolarů (více než 262 miliard korun).

Rychlé občerstvení
Zdroj: ČT24