Soukromé rychlovlaky v Itálii

Miláno - První soukromý vysokorychlostní vlak v Evropě jezdí v Itálii. Konkurence tak přibyla státnímu železničnímu dopravci Trenitalia. Nová společnost NTV chce zaujmout luxusními službami, zatím ale láká i na nízké ceny. Například za cestu z Milána do Říma zaplatí cestující 2 200 korun, nejlepší třída u Trenitalie stojí asi o 1 300 korun víc.

Nový dopravce se chlubí lepšími službami, cestující můžou zdarma využít Wi-Fi, televizi nebo filmotéku. Společnost NTV spolupracuje se známým řetězcem restaurací, který kromě Itálie funguje i ve Spojených státech nebo Japonsku. Pasažéry zaujalo i to, že vlaky jezdí včas.

Červené vlaky s koženými sedadly a možností jet až 360 kilometrů za hodinu nezapřou jednoho ze zakladatelů nové firmy, prezidenta Ferrari. Využil toho, že Evropská unie nařídila zpřístupnění kolejí i pro soukromé dopravce. 

Soukromé rychlovlaky v Itálii (zdroj: ČT24)

Soukromý dopravce si už vydobyl i oblibu mezi cestujícími: „Přeju jim s novou společností hodně štěstí. Doufám, že jde o skutečnou konkurenci. Ten krok je pozitivní, protože i v současné ekonomice vytvořili nová místa, a to je pro nás důležité,“ řekl jeden z nich, Amedeo Romiti.

NTV teď nabízí spojení mezi devíti městy. Plánuje provozovat 25 vlaků a doufá, že obsadí čtvrtinu trhu - tedy že s ním bude jezdit až 9 milionů cestujících.