Austrálie shání řidičky kamionů

Perth - Austrálie shání ženy řidičky, protože zejména na západě země stále více mužů odchází od kamionů za prací do rychle rostoucího těžařského byznysu. Na uvolněná místa v kabinách trucků tak ve velkém usedají ženy.

Nakládky, vykládky a spousta kilometrů za volantem jsou denním údělem řidičů na celém světě. V Austrálii jsou teď ale šoféři nedostatkovým zbožím. Dopravní firmy mají problémy a přetahují si lidi mezi sebou. Firma TNT šla proto jinou cestou. Nehledá nové řidiče, ale řidičky. 

Řidiči odcházejí do těžkého průmyslu

„Řidiči muži nám odcházejí do dolů a průmyslu, tam je teď boom a můžou tam vydělat o dost víc. Tak jsme si řekli, proč to nezkusit s ženami. V našem oboru je to trochu neorané pole. Zájem nás ohromně překvapil,“ tvrdí Susan Daviesová, personální ředitelka TNT Express. 

Jedna z prvních žen, která usedla za volant osmitunového náklaďáku je sedmadvacetiletá Ali McCaulyová. Na kariéru řidičky se nijak aktivně nepřipravovala, výzva ji ale zaujala. Polepšila si platově a svou novou profesi si rychle zamilovala. Ali si pochvaluje i to, že se ve firmě nedělají rozdíly mezi muži a ženami. O tom, že by dostávala podřadnější úkoly než její kolegové, nemůže být řeč. Vozí motory do tryskáčů, důlní stroje i rizikové materiály jako chemikálie nebo třeba lékařské vzorky. „Nesnažíme se o nějaká ženská a mužská pravidla. Podmínky jsou stejné, ale ta kombinace odlišných přístupů mužů a žen je určitě přínosem,“ uvedla Daviesová.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)

Nejvíc šoférek je v severských zemích

Víc řidiček by vítali i dopravci v Česku. Většinu žen ale odrazuje od profesionálního řízení hlavně to, že spojit život na cestách s rodinou bývá obtížné, a na českých silnicích jich jezdí minimum. „Co se týče kamionové dopravy nebo vůbec té těžké dopravy, tak to jsou opravdu jenom světlé výjimky. Ne každá firma zaměstnává třeba jednu řidičku, trošičku lepší je ta situace v městské dopravě,“ informoval Martin Felix, vedoucí odboru PR, ČESMAD Bohemia.

Nejvíc šoférek mají autobusy a kamiony v severských zemích Evropy, kde jsou ženy řidičky docela běžné.

Vydáno pod