Vedení ČEZ si loni přišlo na čtvrt miliardy

Praha - Vedení polostátního energetického gigantu ČEZ si v loňském roce přišlo celkem na 256,2 milionu korun. O rok dříve to bylo dokonce 307,6 milionu korun. Dnes to zveřejnil server Týden.cz s odkazem na údaje ve výročních zprávách společnosti.

Šéf ČEZ, ředitelé divizí a další manažeři, kteří jsou ve výroční zprávě označeni jako osoby s řídící pravomocí, si loni přišli na 186,1 milionu korun, přičemž o rok dříve to bylo 163,7 milionu. V minulém roce si manažeři ČEZ polepšili, protože se výrazně zvýšily odměny ze zhruba 92 milionů na 116,7 milionu korun. Na odměnách a příjmech z prodeje akcií firmy, které mohou koupit za předem stanovenou cenu díky opčnímu programu, si členové představenstva ČEZ v roce 2011 přišli na 34,4 milionu korun.

V minulosti měli manažeři možnost koupit akcie ČEZ s výrazným diskontem. V roce 2010 přitom představenstvo vydělalo 95,5 milionu korun, přičemž 77 milionů představovaly příjmy z prodeje akcií ČEZ. V loňském roce už příjmy z prodeje akcií byly „pouze“ 17 milionů korun, píše server. 

Členy představenstva byli loni například generální ředitel ČEZ a předseda představenstva Daniel Beneš, finanční ředitel Martin Novák, šéf divize investice Peter Bodnár nebo šéf divize výroba Vladimír Hlavinka. Členové představenstva jsou zároveň vrcholovými manažery firmy.

Ilustrační foto
Zdroj: Radim Beznoska/ISIFA

Dozorčí rada si loni přišla na 35,7 milionu korun

Členové dozorčí rady si loni vydělali 35,7 milionu korun, přičemž největší část z této sumy představovaly odměny ve výši 8,5 milionu korun a tantiémy za rok 2010 ve výši 16,2 milionu korun. O rok dříve vyinkasovala dozorčí rada dokonce 48,4 milionu korun. Rozdíl je dán odměnami, které členové dozorčí rady získaly v roce 2010 za účast v orgánech dceřiných firem ČEZ.  

V dozorčí radě sedí například sociální demokrat Jan Kohout nebo šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. Až do poloviny minulého září v ní byl i Martin Říman, tehdejší šéfporadce premiéra Petra Nečase. V polovině loňského září vystřídal Římana na postu předsedy dozorčí rady Martin Roman, který skončil na postu šéfa ČEZ. 

Čistý zisk byl loni 40,8 miliardy

Čistý zisk ČEZu za loňský rok klesl meziročně o 13 procent na 40,8 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o šest procent na 209,8 miliardy korun. Hospodaření negativně ovlivnil pokles cen prodané elektřiny, kurz koruny vůči euru a pokles zisku z emisních povolenek. Letos ČEZ očekává čistý zisk 41 miliard korun.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.