Hodnota veřejných zakázek loni klesla o 100 miliard

Praha - Hodnota veřejných zakázek loni kvůli hospodářské krizi a úsporným opatřením vlády prudce klesla o téměř 100 miliard korun z 594 miliard v roce 2010 na 496 miliard korun v roce 2011. Vyplývá to z předběžných údajů zveřejněných ve výroční zprávě ministerstva pro místní rozvoj o stavu veřejných zakázek v České republice.

Ministerstvo ve zprávě upozornilo na to, že zhruba 40 procent finančních prostředků bylo v letech 2006 až 2011 utraceno mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Z výroční zprávy vyplývá, že je v Česku velmi často využíváno jednací řízení bez uveřejnění, což je nejméně transparentní metoda zadání zakázky.

Zatímco v 15 členských zemích EU tvoří jednací řízení bez uveřejnění pouze 2,9 procenta zakázek, v Česku u veřejných zadavatelů jejich podíl kolísá mezi 15 až 22 procenty a u sektorových dokonce mezi 28 až 38 procenty. Za znepokojující považuje Jankovského úřad také rostoucí počet veřejných zakázek na stavební práce, kdy je dodavatel vybrán na základě jedné nabídky. 

Na veřejné zadavatele loni podle MMR připadly zakázky v hodnotě 435 miliard korun, což bylo ve srovnání s rokem 2010 o 40 miliard korun méně. U sektorových zadavatelů, mezi něž patří firmy podnikající v plynárenství, teplárenství, elektroenergetice a vodárenství, hodnota veřejných zakázek loni klesla ze 119 miliard korun v roce 2010 na 61 miliard korun.  

„Vývoj trhu veřejných zakázek v zásadě následuje ekonomický vývoj, respektive fiskální opatření vlády. Tato skutečnost je nejvíce patrná v letech 2010 a 2011, kdy byla vláda nucena v souvislosti s celosvětovou ekonomickou krizí provést výraznou fiskální restrikci na výdajové straně státního rozpočtu,“ stojí ve zprávě MMR, které odhadlo, že podobně se trh s veřejnými zakázkami bude vyvíjet i v několika následujících letech. 

Uchazeči ceny podhodnocují. Poté, co vyhrají, je zvýší

Omezené prostředky na veřejné zakázky mají podle MMR vliv na chování dodavatelů. „Nižší objem prostředků zvyšuje konkurenci na nabídkové straně a částečně tak stojí za nárůstem průměrného počtu nabídek v letech 2010 a 2011,“ uvedlo ministerstvo. Někteří dodavatelé se ale snaží získat zakázky i za cenu toho, že nabídnou cenu pod svými náklady. V podobných případech hrozí riziko, že práce nebude provedena kvalitně. Dodavatel si kvůli tomu může prosadit i dodatečné navýšení ceny.  

V informačním systému o veřejných zakázkách byly loni evidovány zakázky za 277 miliard korun, což je 56 procent z jejich celkové hodnoty. Zbývající část veřejných zakázek byla provedena mimo režim zákona o veřejných zakázkách, tedy prostřednictvím výjimek a zakázek malého rozsahu.

Od začátku letošního dubna v Česku platí nová pravidla pro veřejné zakázky. Vláda si od novely zákona slibuje omezení korupce a transparentnější vynakládání peněz daňových poplatníků. Vítězné firmy budou muset například zveřejnit subdodavatele, kteří dostanou přes deset procent z ceny zakázky. Ruší se takzvané losovačky a mají zmizet výběrová řízení šitá na míru konkrétní firmě.

Losování firem pro zakázku za půl miliardy ve Znojmě
Zdroj: ČT24/ČT Brno