Skanska opraví ruzyňskou ranvej za polovinu očekávané ceny

Praha – Stavební společnost Skanska se stala vítězem tendru na první etapu opravy hlavní vzletové dráhy Letiště Praha. Skanska nabídla za opravu ranveje cenu 158 milionů korun bez DPH. Letiště přitom při vypisování soutěže kalkulovalo s cenou 365 milionů. Tendru se zúčastnilo sedm stavebních firem. Informuje o tom dnešní E15.

„Je to zřejmě dáno aktuální situací na stavebním trhu, kdy se firmy o každou zakázku doslova perou,“ komentovala výsledek tendru mluvčí ruzyňského letiště Eva Krejčí. Podle ní letiště z původních požadavků na rozsah a kvalitu rekonstrukce nijak neslevilo. Hlavní vzletová dráha je v provozu od roku 1963 a nyní již nestačí pravidelné jarní a podzimní, zpravidla čtrnáctidenní, údržby a opravy. Jejich délka se postupně prodlužuje, po opravách by měly trvat pouze tři až pět dní.   

První etapa rekonstrukce ranveje, kdy bude vyměněn její povrch, začne 15. května a potrvá do 8. srpna. Během této doby by měl být letecký provoz převeden z hlavní ranveje na vedlejší vzletovou dráhu, využívat by se měla také zkrácená hlavní dráha. Část leteckého provozu se tak přesune nad hustě obydlené oblasti hlavního města. Další dvě etapy oprav se chystají na příští a přespříští rok. Letiště celkové náklady původně odhadlo na více než miliardu korun.