České prodejny Schleckeru koupil majitel drogerií TETA

Praha - Česká část drogistického řetězce Schlecker bude mít nového vlastníka. Firmu koupila tuzemská společnost p.k.Solvent (PKS), která v Česku zastřešuje největší síť 700 drogerií TETA. Ta pohltí 145 prodejen Schleckeru a jeho značka z Česka zmizí. PKS se převzetím konkurenta přiblíží k pětinovému podílu na domácím trhu drogistického zboží a posílí zejména ve velkých městech a nákupních centrech. Firmy celkovou cenu transakce nezveřejnily.

„Firmu přebíráme ve velmi složité finanční situaci. I přesto máme zájem udržet zaměstnanost a pokračovat v současných obchodních vztazích. Chceme ji ve velmi krátkém čase stabilizovat,“ prohlásil spolumajitel a jednatel společnosti PKS Martin Moravec. K vypořádání stoprocentního balíku akcií by mělo dojít během několika příštích týdnů.

Skutečný stav českého Schleckeru má odhalit audit, který bude pokračovat i v příštích dnech. „Některé důležité informace budou totiž zpřístupněny až po podpisu smlouvy. Následně budeme analyzovat možnosti jejího efektivního začlenění do naší rozvojové koncepce,“ dodal spolumajitel a generální ředitel PKS Radek Graclík.

V současnosti má Schlecker v Česku 145 prodejen a 459 zaměstnanců. Nově získané prodejny posílí pozici PKS zejména ve velkých městech a nákupních centrech. „Připravujeme obchodní strategii více prodejních formátů, do níž síť prodejen Schlecker dobře zapadá,“ dodal generální ředitel firmy.

David Vejtruba, mluvčí společnosti p.k.Solvent:

„Díky Schleckeru se dostáváme do velkých měst, kde jsme doteď nebyli. Pomáhá nám to postavit nabídku různých maloobchodních formátů šitých na míru různým lokacím.“

„V tento moment je příliš brzy na to říct, jestli budeme zavírat nějaké pobočky, nebo ne. Naším cílem je udržet obrat a udržet zaměstnanost.“

O Schlecker se zajímala i Penta

Původně měla o koupi německého Schleckeru zájem i česko-slovenská finanční skupina Penta. Ovšem asi v polovině dubna od svého záměru ustoupila.

PKS byla založena v roce 1992. Za uplynulých 20 let se z „provozovny“ v jednom malém pražském bytě stala lídrem drogistického trhu v Česku s průměrným velkoobchodním ročním obratem 3,2 miliardy korun bez DPH, respektive 4,88 miliardy v maloobchodních cenách s DPH.

Vedle drogerií TETA provozuje i velkoobchod, jenž využívá logistických center v Olomouci a Praze. V roce 2009 vstoupila společnost PKS i na slovenský trh. Tamní maloobchodní síť TETA-SK zahrnuje přes 200 prodejen.