Řekové utíkají z měst a hledají obživu na venkově

Atény – Dluhová krize a bolestivé škrty vyhání Řeky z vlasti – to je už známý fenomén. Teď se k němu ale přidává další. Řada lidí, kteří doposud žili ve městech, se nyní stěhuje na venkov, kde se chtějí živit farmařením. Podle tamního ministerstva zemědělství se téměř 70 procent Řeků chce přestěhovat, z toho téměř třetina hodlá pracovat v zemědělství.

Lidé v Řecku jsou zoufalí. Bez práce je jich už více než milion a s každým měsícem armáda nezaměstnaných roste. Hledání práce připomíná boj s větrnými mlýny. A právě nemožnost nalézt obživu ve městech žene lidi na venkov. Nezaměstnaní tvoří zhruba 60 procent těch, kteří se chtějí přestěhovat. O venkov mají zájem lidé s nižším vzděláním i vysokoškoláci. Opustit město chtějí téměř dvě třetiny vzdělaných Řeků.

Jedním z Řeků, kteří už odešli hledat obživu na venkov, je i Dimitrios Psomiadis. Dříve pracoval jako elektrikář v Soluni a jeho manželka se živila jako švadlena. Kvůli krizi přišli oba o práci. „Krize byla tak hrozná, že jsme nebyli schopni uživit naši rodinu. A ani zaplatit náš dům. V Soluni nebyla žádná cesta, jak se z toho dostat ven,“ popsal důvody, které ho přiměly k odchodu z města, Psomiadis.

Na venkov Řeky žene hlavně to, že si na zahrádce mohou vypěstovat potřebné jídlo a nemusí ho draze kupovat. Snáze než ve městě se podle Psomiadise dá ušetřit také třeba na energiích – například tím, že oprášíte starou, léta nepoužívanou pec.

Řecká ekonomika zažívá od konce roku 2008 hlubokou recesi a ke slabému růstu by se mělo Řecko podle odhadů vrátit nejdříve v roce 2013. Nezaměstnanost v zemi přitom patří k nejvyšším v Evropě a stále roste. V lednu vystoupala na nový rekord 21,8 procenta z prosincové úrovně 21,2 procenta. Nejhorší je situace mezi mladými lidmi – bez práce je téměř každý druhý mladý Řek.

Řekové utíkají z měst na venkov (zdroj: ČT24)