Lukoil v Česku loni prohloubil ztrátu na 40,8 milionu korun

Praha – Ačkoliv se české pobočce ruské společnosti Lukoil, která v tuzemsku provozuje čerpací stanice, zvýšily tržby za loňský rok o sedmnáct procent na 6,1 miliardy korun, prohloubila se jeho ztráta z 22,4 milionu na 40,8 milionu korun. Hospodářský výsledek potvrdil generální ředitel Lukoilu pro střední Evropu a Benelux Bulat Subajev. Informuje o tom dnešní vydání Mladé Fronty DNES (MfD).

Lukoil Czech Republic na svých čerpacích stanicích, kterých má 43, loni prodal téměř 197 milionů litrů pohonných hmot. To je o 7,4 procenta více něž předloni. Důvodem dlouhodobých ztrát jsou nízké marže v oboru, které navíc ukrajuje cenová politika Lukoilu, jež se profiluje jako levnější alternativa mezi značkovými pumpami, uvedla MfD.   

Do České republiky Lukoil vstoupil v roce 2007, kdy koupil síť stanic Conoco-Philips, jež v Česku podnikala pod značkou Jet. Subajev uvedl, že by rád síť rozšířil, konkrétní plány však nemá. O koupi podílu v České rafinérské prý Lukoil také nejedná, dodala MfD.

Společnost Lukoil byla založena v roce 1991 a je druhou největší soukromou ropnou společností na světě podle prokázaných zásob uhlovodíků. Její hlavní aktivity spočívají v průzkumu a těžbě ropy a plynu, ve výrobě, prodeji a marketingu petrochemických produktů. Hlavní rafinerie Lukoilu se nacházejí na území Ruska, další má v jiných zemích světa. Koncern loni díky vysokým cenám ropy zvýšil čistý zisk o 15 procent na 10,4 miliardy dolarů (194 miliard Kč).