Japonci vypnou poslední jadernou elektrárnu

Tokio - Japonsko končí s výrobou elektřiny z jádra. Vypne poslední z padesáti čtyř jaderných reaktorů v zemi, které do teď zásobovaly energií třetinu trhu. Zbývající reaktor bude v provozu jen do 5. května. Jestli se ho země vzdá natrvalo, není zatím jasné.

Japonsko je bez energie z jádra poprvé od roku 1966 a možná natrvalo. V květnu dojde k vypnutí poslední jaderné elektrárny Hokkaido. Zatím oficiálně jen dočasně kvůli údržbě, ale vláda ještě po podobných kontrolních pracích další elektrárny nenastartovala. Teď se rozhoduje a je možné, že se k nim už nevrátí.

Plány před fukušimskou tragédií dokonce počítaly s tím, že během 20 let bude polovina veškeré energie v Japonsku pocházet z jaderných elektráren. Kvůli dosavadnímu výpadku elektřiny z jádra mělo Japonsko největší obchodní deficit ve své historii. Denně ji stojí sto milionů dolarů. Naprostou většinu energetických potřeb nahradila ropa, uhlí a plyn. „Čelíme teď situaci, že přestanou fungovat všechny atomové elektrárny. Kompenzujeme nedostatek elektřiny fosilními palivy a z tepelných elektráren. Chceme nabízet stabilní dodávky a obnovitelná energie je cíl, ale zatím příliš vzdálený,“ uvedl Yoshimi Hitosugi z energetické společnosti Tepco.

Poslední japonská jaderná elektrárna (zdroj: ČT24)

Japonsko hodlá výrazně posílit obnovitelné zdroje. Za příklad si chce vzít Německo, které zvýšilo jejich podíl z pěti procent v roce 1990 na dvacet procent v roce 2010. Země vycházejícího slunce má v plánu dosáhnout do roku 2030 třicetiprocentního podílu obnovitelných paliv. Zatím to ale není ani desetina. „Sektor obnovitelné energie může hrát určitou roli. Ale je dost malý a jen těžko nahradí tak velké dodávky, jaké pocházely z jádra,“ upozornil Ken Koyama, odborník na energetiku z Ekonomického institutu energetiky.

Země proto prosazuje šetření energií. To ale není jednoduché v období, kdy teploty v zemi přesahují čtyřicet stupňů Celsia. Vláda tak už zahájila kampaň Chladný byznys, která Japonce vyzývá, aby vypnuli klimatizaci a do práce se oblékali méně. Představitelé v Tokiu už proto teď odložili saka i kravaty.

Vydáno pod