Sněmovna schválila nižší valorizaci penzí

Praha - Poslanci po několikahodinové debatě podpořili vládní předlohu o nižším růstu důchodů. Opozice neuspěla s návrhem na zamítnutí, k němuž se přidaly i dříve koaliční Věci veřejné. Novela, podle níž se budou penze po tři roky valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd, míří do sociálního výboru. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Jde o součást vládních úsporných opatření ke snížení schodků rozpočtu.

Pokud bude novela v sociálním výboru schválena, průměrný důchod by se v příštím roce zvýšil zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by měl penzista dostat v příštích třech letech v průměru o 383 korun navíc. Nyní činí průměrný důchod asi 10 550 korun.

Kromě toho, že poslanci novelu poslali do sociálního výboru, rozhodli také, že výbor bude mít na její projednání jen měsíc. Jaromír Drábek (TOP 09) to zdůvodňoval tím, že novela musí být schválena do září, protože ministerstvo musí vydat do konce tohoto měsíce prováděcí vyhlášku. Věci veřejné chtějí do předlohy při dalším projednávání prosadit takzvanou mezigenerační solidaritu, podle které by lidé mohli posílat procentní bod ze sociálního pojištění svým rodičům, kteří jsou v důchodu.

Za tři roky by měl stát uspořit celkem 47,7 miliardy. Letos by měl stát na penze vydat asi 373,8 miliardy korun, příjmy z pojistného mají podle očekávání dosáhnout 324,1 miliardy. Na důchodovém účtu by tak chybělo 49,7 miliardy. Příští rok by příjmy měly být 324,8 miliardy. Beze změny valorizace by výdaje činily 394 miliard, podle nového modelu by měly být téměř o deset miliard nižší. I tak ale bude na důchodovém kontě chybět bezmála 60 miliard. V roce 2015 by se výdaje měly přiblížit 402 miliardám, příjmy se mají dostat k 345 miliardám.

Dramatický průběh jednání

Rozprava trvala zhruba šest hodin i se dvěma hodinovými přestávkami, které si vyžádala ČSSD. Jednání začalo v jednu hodinu odpoledne, k samotnému hlasování o předloze se ale zákonodárci dostali až před sedmou. U řečnického pultu se celé odpoledne střídali zástupci opozice a nešetřili kritikou. Ještě před zahájením projednávání novely se o přerušení schůze pokusily neúspěšně i dříve vládní Věci veřejné. Rozruch ve sněmovně během dnešního jednání vzbudila poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09), když na obranu vládní novely prohlásila, že se senioři přizpůsobí, protože se řada z nich narodila za války.

Gabriela Pecková, poslankyně za TOP 09

„Senioři se přizpůsobí. Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil.“

Omezení valorizace penzí se dnes ve sněmovně ocitlo celkem nečekaně. Po ránu mohou poslanci upravovat program jednání debat konkrétního dne. A právě toho dnes koalice využila. I to se ovšem stalo terčem kritiky opozice. „Vláda potřebuje, aby zákon vyšel ve Sbírce zákonů do konce srpna, a tak spěchá, protože čeká, že se jí vrátí ze Senátu,“ připomněl v rozhovoru pro ČT24 místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiky Miroslav Opálka (KSČM).

Právě komunisté navrhli přerušit jednání o sporné novele. Posléze se k nim přidali sociální demokraté. Pro návrh KSČM zvedlo ruku 77 poslanců, 84 bylo proti. Návrh ČSSD skončil výsledkem 66 ku 80, ačkoli šéf sociálně demokratických poslanců Jeroným Tejc před hlasováním poukazoval na to, že lavice vládních poslanců „zejí prázdnotou“.

Podle vlády je reforma nutná

Poslanci ČSSD i KSČM navrhli novelu, podle níž se budou penze po tři roky valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) předlohu s poukazem na nutnost omezit rozpočtové schodky označil za nutnou. „Jsem si vědom toho, že tento návrh je velmi nepopulární, nicméně je odpovědný vůči našim dětem, vůči dalším generacím tak, abychom snížili zadlužování státu na únosnou míru a abychom směřovali k vyrovnaným rozpočtům,“ zdůraznil Drábek.

Vláda podle opozice lhala

„Zodpovědní členové vlády zamlčovali své kroky, nebo lhali. Říkali, že se důchodová reforma současných penzistů nedotkne,“ uvedl například Miroslav Opálka (KSČM). Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek varoval před tím, že novela přispěje k dalšímu podvázání ekonomického růstu. „Můžeme se utahováním opasků také uškrtit k smrti,“ poznamenal s tím, že se novela dotkne 2,5 milionu občanů. Jeho stranický kolega Antotnín Seďa upozornil na to, že reálné důchody prý klesnou za dva roky o sedm procent, což podle něho důchodci s nižšími penzemi nezvládnou.

Do kritiky návrhu se pustil i Jiří Paroubek (NS-LEV 21). „Já bych to charakterizoval jako děsuplný mechanismus zkázy pro životní úroveň důchodců. Vy to nazýváte redukce valorizace,“ prohlásil na adresu Nečasova kabinetu. Paroubek si vzal na mušku i Peckovou kvůli jejímu vyjádření o přizpůsobení důchodců. „Tak arogantní vyjádření se slyší málokdy,“ zdůraznil.

Při kritice návrhu padala silná slova. „Dospěla jsem k závěru, že pan ministr Drábek novelou zákona o důchodovém pojištění zřejmě nahrazuje záměr vlády navrhnout zákon o eutanázii. Ano, k tomu to může vést - stresy z nejistoty, z nedostatku peněz a bezmoci mohou vést až k úmrtím důchodců. Nač pak eutanázie? Tento zákon ji plně nahradí a ušetříme,“ kritizovala snížení valorizace Hana Orgoníková (ČSSD).

Vládní novela, která omezuje valorizaci penzí, je součástí úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodky rozpočtu pod 3 procenty HDP. Za tři roky by se mělo uspořit celkem 47,7 miliardy korun.

Poslanci už jednali o billboardech a dětských vozících

Poslanci se nicméně dnes nevěnovali jen omezení valorizace penzí. Už schválili například novelu, podle které by měly do pěti let zmizet od dálnic a silnic I. tříd billboardy. Na silnice také pustili cyklisty s dětskými vozíky.