Solární energie zřejmě ještě více vyžene nahoru ceny elektřiny

Praha - Solární elektřina v příštím roce vyjde ještě dráž, než se čekalo, jak píše deník E15. Fotovoltaické zdroje totiž do sítě dodaly větší množství proudu, než s jakým se počítalo při stanovení cen elektřiny. Distributoři proto vyplatili vyšší podporu a mají nárok na kompenzaci. Kvůli té pak elektřina v příštím roce zdraží. U ČEZu to bylo zhruba o čtvrtinu více, u E.ONu asi o 12 procent. Podle firem ČEZ Distribuce i E.ON Distribuce půjde celkem o miliardy korun.

Energetický regulační úřad (ERÚ) potvrdil, že náklady budou do cen započteny. Údaje ale nepovažuje za definitivní. „ČEZ Distribuce zaplatila v roce 2011 na podpoře výroby o 0,7 miliardy korun více, než byly její příjmy pokrývající jí náklady spojené s podporou,“ uvedla firma ze skupiny ČEZ. Výroba elektřiny z fotovoltaických zdrojů napojených na síť této společnosti byla zhruba o čtvrtinu vyšší, než bylo započteno do cen v roce 2011.

Výroba solární elektřiny byla v případě E.ON Distribuce vyšší o 12 procent. Společnost uvádí, že zaplatila za rok 2011 na podpoře o 108 milionů korun více, než byly její příjmy na pokrytí nákladů.

E.ON
Zdroj: ČTK/AP/Volker Hartmann

ERÚ se konkrétně vyjádří až v červnu

„O číslech bude možné hovořit až po vyhodnocení výkazů zhruba v polovině června,“ prohlásila Jarmila Lehnerová z ERÚ. Úřad počítá také s tím, že distributorům bude nutné zároveň kompenzovat ztráty z minulých let. Pro příští rok tak prý zbývá vypořádat zhruba tři miliardy korun na podporu výroby z obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů.

Podle E15 informace distributorů potvrzují, že drtivá část podpory připadá na solární elektrárny postavené do roku 2010.