Pošta bude pomáhat dlužníkům

Sokolov - Česká pošta připravuje službu, která pomocí doporučených dopisů informuje lidi o výši jejich dluhů a rovnou i radí, jak a kde je zaplatit. Službu zatím testuje ve vybraných regionech, celorepublikově by ale mohla odstartovat už v září. „Tyto zásillky mají sloužit k tomu, aby člověk, který zapomněl něco uhradit, měl možnost to uhradit,“ informovala vedoucí sokolovské pošty Soňa Sudinová.

Nové zásilky Dino začala jako první v České republice dnes doručovat pošta v Sokolově. Pošta reaguje na nejnovější čísla, podle kterých má dluhy po splatnosti už přes milion Čechů. Celkem Češi dluží už přes 40 miliard korun, někteří mají i více než jeden dluh.

Projekt podporuje i ministerstvo financí. „Spousta dlužníků ani neví, že něco dluží, často se jedná o malé částky v řádu stokorun. Je dobré, když tato služba sdělí tu informaci a dlužník může tu situaci řešit,“ vysvětlil přínos nové služby mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

„Pokud to bude jeden z nástrojů, jak se lépe prokáže, že opravdu ten dlužník dostal tu upomínku do vlastních rukou, tak to může být přidaná hodnota,“ říká Jan Stopka, tajemník sdružení Solus.

Česká pošta
Zdroj: ČT24

Součástí nového dopisu je vyčíslená výše dluhu, je v něm uvedena i částka, na niž by se časem dluh mohl vyšplhat. Dopis obsahuje i odkaz na pobočku, kde je možné dluh uhradit. Na pobočce pošty budou k dispozici také vyškolení pracovníci, kteří lidem pomohou sestavit splátkový kalendář.

Pro poštu představuje tato služba minimální náklady, díky velkému počtu dlužníků a odměnám za vymožené dluhy jde ale i o byznys s velkým potenciálem. Česká pošta takto může řešit jen pohledávky, s jejichž majiteli se domluví. O službu už ale projevili zájem mobilní operátoři a některé instituce.