Nevhodná investice připravila JPMorgan o více než dvě miliardy dolarů

New York - Významná americká investiční banka JPMorgan Chase & Co přišla během šesti týdnů minimálně o dvě miliardy dolarů. A to kvůli nevhodně zvolené zajišťovací strategii, která má banku chránit před rizikem při investování. Pokud navíc trh nabere směr, s kterým banka nepočítala, ztráta může narůst o další miliardu. Zpráva citelně zasáhla akcie bank v USA i jinde ve světě. Banka už ujišťuje klienty, že situace se jejich peněz v žádném případě nedotkne.

Jedná se o ztrátu, kterou utrpěla z obchodování a za kterou patrně stojí nevhodný hedging. Tedy zajišťovací strategie, jež má banku chránit před rizikem, které podstupuje při investicích se svými vlastními penězi.

Marek Hatlapatka, vedoucí analytického oddělení Cyrrus:

„Tuto událost bych v žádném případě nevnímal jako předzvěst nějaké nové finanční krize. Jedná se o kombinaci individuálních investičních chyb, nedostatečných kontrolních mechanismů a možná také toho, že banka jako JPMorgan je příliš velká a občas se může stát, že levá ruka neví, co dělá pravá. Stabilitu banky to neohrozí, její kapitál dosahuje více než 180 miliard dolarů.“

„Zatím se zdá, že se jedná o specifický případ JPMorgan, ale nedělám si iluze o tom, že i v jiných velkých investičních bankách existují podobná slabá místa s potenciálem vysokých ztrát.“

Banka může ztratit další miliardu 

„(Zajišťovací) portfolio se pro účely ekonomického zajištění ukázalo jako rizikovější, kolísavější a méně efektivní, než jsme si mysleli,“ prohlásil ve čtvrtek večer šéf banky Jamie Dimon. „Byla tam spousta chyb, přehmatů a špatného úsudku,“ přiznal Dimon. Pokud navíc trh nabere směr, s kterým banka ve svém modelovém příkladu nepočítala, ztráta může narůst o další až miliardu dolarů.

Přiznání nevhodné strategie vrhá velmi špatné světlo na banku i na jejího šéfa. Banka sice vysokou ztrátu přiznala až po skončení čtvrtečního obchodování, akcie ale stačily zareagovat v elektronických systémech, kde se obchoduje po skončení řádné seance. Kurz akcií spadl o téměř sedm procent na 38 dolarů a s ním začaly padat i ceny futures na akcie. 

JPMorgan přitom vyšla z finanční krize v mnohem lepším stavu než jiné finanční domy. Banka se vyhýbala riskantním transakcím, které řadu dalších bank, například Lehman Brothers, Citibank a Bank of America, uvrhly do vážných problémů, často existenčních.

Vydáno pod