Kalousek: S reformou penzí je třeba začít, ne o ní debatovat

Praha - Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska musí vláda po patnácti letech diskusí o důchodové reformě udělat první kroky ke změně systému penzí, nikoliv o nich dále debatovat. Ministr takto reagoval na kritiku prezidenta Václava Klause, podle kterého vláda plán reformy schválila příliš rychle a bez široké seriózní debaty. Dle některých analytiků jsou výhrady prezidenta oprávněné. Například expert Věcí veřejných (VV) Michal Babák souhlasí s prezidentem a tvrdí, že jeho strana „bude dále uvažovat o znovuotevření reformy“. Kritiku prezidenta ale odmítli další politici ODS a TOP 09. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) vychází vládní plán důchodové reformy z diskuse, která se o reformě vedla v minulém volebním období. Nyní už není čas se změnou otálet.

Miroslav Kalousek:

„Debata probíhá už patnáct let, vláda je nucena reagovat a je omezena limitem svého mandátu. My jsme přesvědčeni, že po patnácti letech je potřeba první kroky udělat, ne debatovat.“

„Všiml jsem si, že jsou téměř všichni, překvapivě včetně naší odborné veřejnosti, v podstatě zaskočeni rychlostí vyhlášení reformních záměrů a stejně tak detaily navrhovaného systému, které byly zformulovány, aniž by proběhla - na jakémkoliv relevantním fóru, tedy i v médiích - seriózní debata o základních myšlenkových východiscích této reformy, což je velká chyba,“ uvedl Klaus v dnešní Mladé frontě Dnes.

„Práce na penzijní reformě byly zahájeny již v minulém volebním období a všechny její etapy byly rozpracovány. Reforma nebyla dokončena jen kvůli svržení vlády opozicí. Dnes již není čas otálet, současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný a ohrožuje výplatu důchodů budoucích generací,“ prohlásil premiér. Podle ministra obchodu a průmyslu Martina Kocourka navíc každý rok odkladu znamená ohrožení výplaty budoucích důchodů.

Také ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se proti kritice, že vláda schválila reformu příliš rychle a bez diskuse, ohradil. „Závěry projednala i Národní ekonomická rada vlády. Počet podkladů a analýz byl skutečně dostatečný,“ řekl deníku ministr. Drábek nyní připravuje návrh na důchodovou reformu v paragrafovém znění. „Vnímám kritiku z ekonomických kruhů, že reforma mohla být razantnější. Vnímám naopak postoje opoziční sociální demokracie. Ale my jsme vybrali takové řešení, které má předpoklady pro dlouhodobou stabilitu,“ dodal ministr. O reformě hodlá koalice jednat i s opoziční ČSSD.

Kritika na reformu důchodů míří i od ČSSD

Právě sociální demokraté po dnešní schůzi v Lidovém domě aktuální vládní kroky zkritizovali. Podle nich je prezentovaná důchodová reforma spíš pokračováním reformy daňové. Kvůli chystanému sjednocení sazeb DPH prý v budoucnu hrozí zvyšování schodku veřejných financí o 15 až 20 miliard ročně.

„Já jsem rád, že sociální demokracie není jediná, která v tuto chvíli úplně nerozumí vládnímu návrhu,“ reagoval na prezidentovu kritiku její šéf Bohuslav Sobotka. Přestože kritizuje prezident reformu z jiných pozic, shodneme se na tom, že „komunikace s veřejností téměř není“, dodal. Svůj negativní postoj k reformě zdůvodňuje ČSSD tím, že jen třetina peněz, které vláda vybere díky sjednocení sazeb DPH, bude použita přímo na výdaje související se změnou penzí.

Klaus dosud s vládou táhl za jeden provaz

Předseda sněmovního klubu TOP 09 Petr Gazdík:

„Domnívám se, že to, že důchodová reforma není prodiskutovaná, je objektivní nesmysl. O té již tady diskutujeme patnáct let a i Václav Klaus byl čtyři roky v Poslanecké sněmovně předsedou komise pro důchodovou reformu.“

Nečasův kabinet a jeho reformní záměry dosud prezident většinou podporoval. Důchodová reforma je prvním klíčovým návrhem, který zpochybňuje. Přitom někteří analytici s Klausem v řadě bodů souhlasí. Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance prezident přesně pojmenoval úskalí penzijní reformy: „Je pravda, že stávající podoba návrhu reformy je slepencem sice detailních, ale zato málo koncepčních jednotlivých návrhů. Je pravda, že kolem reformy se vyrojila řada mýtů a polopravd mystifikujících veřejnost.“

Současná podoba reformy trnem v oku členovi NERVu i Věcem veřejným

Ke kritice konečné podoby penzijní reformy se přidává také Miroslav Zámečník, jeden z členů Národní ekonomické rady vlády, která navrhla tři zásadní opatření. „Nechápu, jaký je smysl naší existence, když je výsledkem debaty o penzijní reformě návrh, který nemá tyto prvky. A jsou to prvky v zájmu tohoto národa,“ vysvětlil Zámečník serveru Aktuálně.cz.

„Příležitost buď propásneme a systém se zdiskredituje ještě před tím, než to začne fungovat, a nebo se to udělá dobře,“ dodal Zámečník. Podle experta VV Michala Babáka jeho strana souhlasí s názorem prezidenta, že návrh byl s odbornou veřejností málo diskutován, proto bude strana uvažovat o znovuotevření reformy.

Současné návrhy reformy podle Šichtařové příliš zvýhodňovaly soukromé penzijní fondy na úkor průběžného systému: „Je pravda, že nejprve musí být překalibrován průběžný systém a teprve poté můžeme diskutovat detaily fungování penzijních fondů. Je pravda, že začít musíme od zvýšení věku pro odchod do důchodu.“

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek zdůraznil, že je třeba počkat na to, až vláda předloží všechny aspekty své důchodové reformy. Na místě je podle něj ale kritika špatné komunikace vlády s veřejností. „Vláda do veřejnosti vychrlila spoustu technických parametrů reformy, ale zatím vůbec nezačala se srozumitelným vysvětlováním, proč je reforma nutná,“ dodal.

I když ekonomičtí ministři počítají u penzijní reformy s bouřlivou diskusí, návrh by chtěli předložit parlamentu do konce června.

  • Jaromír Drábek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2265/226459.jpg
  • Miroslav Zámečník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1191/119001.jpg
  • Pětitisícovka autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1271/127014.jpg