Pozor na stříbrné šperky z internetu, stříbro v nich možná nebude

Praha - Nákupy šperků v internetových obchodech nemusí být bez rizika. Podle puncovního úřadu se v nich čím dál tím častěji objevují padělky, ovšem úřady s tím nemohou nic dělat. Kontrola on-line obchodů je totiž téměř nemožná. Obchody, které se nechají zkontrolovat dobrovolně, si můžou na stránky umístit certifikát jako značku kvality.

Novým trendem je takzvané tibetské stříbro. Podle puncovního úřadu zákazníky mate. Obchodníci totiž většinou uvádějí, že šperky z tibetského stříbra obsahují alespoň jednu třetinu drahého kovu. Ve skutečnosti se ale většinou jedná o slitinu mědi, zinku a niklu. 

Puncovní úřad navíc varuje, že kvůli rostoucím cenám zlata a stříbra podvodů v poslední době přibývá. Jen loni dostali obchodníci pokuty za více než 2,5 milionu korun. To je zhruba o čtvrtinu vyšší částka než rok předtím. 

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Nejčastěji se problémy týkají internetových obchodů. Jenže české zákony jejich kontrolu prakticky neumožňují. „My se pokoušíme s firmami uzavřít dohodu o umožnění kontrolních nákupů,“ říká předseda puncovního úřadu Martin Novotný. „Když už je možnost a vidíte logo puncovního úřadu, tak je přeci jenom větší jistota,“ dodává majitel internetového obchodu a soudní znalec Jaroslav Hyršl. 

Nejde přitom jen o drahé kovy. Zákazník může často narazit i na falešné kameny. „Tyrkys je velice drahý kámen, a proto se používá takzvaný magnesit, bílý se šedivou žilkou, který dobře přijímá barvivo, a ten se potom obarví na zeleno. Takže nám vzniká tzv. tyrkinit,“ vysvětluje prodavačka Alkionu Pavla Hrbková. Cena se pak může v tomhle případě lišit o stovky korun za kus.

  • Ověření ryzosti zdroj: ČT24
  • Ověření ryzosti zdroj: ČT24