Španělskem se opět nesou řecké bouře

Madrid – Mladí Španělé znovu masově protestují proti politikům i ekonomické krizi. Velké demonstrace po celé zemi připomínají první výročí vzniku hnutí nespokojených. Desetitisíce Španělů dnes navečer opět vyšly do ulic Madridu, Barcelony, Bilbaa, Málagy či Sevilly. Manifestovalo se nejen v desítkách španělských měst, ale také v Portugalsku a jinde v Evropě. Ve Španělsku akce potrvá čtyři dny a chce dokázat, že proud známý taky jako Hnutí patnáctého května neztratil sílu.

Desetitisíce lidí 15. května 2011 spontánně zaplavily madridské náměstí Puerta del Sol. Důvodem byl podle nich protest proti neschopným a zkorumpovaným politikům, kteří dovedli Španělsko do hluboké hospodářské krize. V centru metropole tehdy vzniklo stanové městečko a vydrželo tam několik týdnů. 

Teď o sobě hnutí nespokojených dává na stejném místě hlasitě vědět znovu. Na devátou večer svolalo masové demonstrace do Madridu a dalších 80 měst. „Jsme tu, abychom oslavili rok od vzniku hnutí 15. května. A hlavně proto, že se situace zhoršuje,“ vysvětlila aktivistka Ana Pancorvová. Konzervativní vláda premiéra Mariana Rajoye zavádí radikální škrty, ale mnoho lidí se domnívá, že tím prohlubuje finanční tíseň mnoha rodin.

Španělská nezaměstnanost láme rekordy

Španělsko má sice novou vládu, i ta ale zemi ordinuje přísná úsporná opatření. Hospodářství přitom neroste. Na rozdíl od nezaměstnanosti, která už dosahuje skoro 25 procent, u mladých dokonce 50. Ti berou zavděk čímkoli, třeba opravují elektřinu výměnou za lekce cizího jazyka. „Nemám peníze na kurzy angličtiny, které potřebuju. Tak nabízím jiné služby,“ říká nezaměstnaný José. 

Organizátoři doufají, že právě lidi jako José přijdou hromadně vyjádřit svou frustraci do ulic. A současně podpoří i řadu dalších akcí, které nejrůznější skupiny pořádají až do 15. května. Chtějí odpovědět na kritiky, že kvůli chybějícímu politickému vedení nedokázali požadavky prosadit. „Mohli toho dosáhnout víc, ale nedosáhli. Možná proto, že byli příliš různorodí a rozptýlení,“ myslí si sociolog Felix Ortega. 

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Přes pochybnosti o síle hnutí se úřady na akce pečlivě připravují. Demonstrace sice povolily, proti delší okupaci náměstí ale hodlají zasáhnout. Úřady už varovaly, že tu nemohou nikomu dovolit tábořit přes noc. Na pořádek by měly dohlížet na dva tisíce policistů.

Protesty se nevyhnuly ani Lisabonu, Londýnu nebo Bruselu

Několik tisíc nespokojenců dnes manifestovalo také v Portugalsku. V centru Lisabonu se sešly zhruba dva tisíce převážně mladých lidí. Na transparentech byly slogany jako „Opomíjení všech zemí, spojte se“ nebo „Globální jaro, mezinárodní protest“.

Protesty stovek lidí se dnes konaly také například v Londýně nebo v Bruselu a plánovány jsou i v jihoamerických zemích včetně Brazílie a Chile. Protestující požadují zavedení řady opatření včetně celosvětového zdanění finančních transakcí a demokratičtější fungování mezinárodních finančních institucí.

Vydáno pod