Americká pošta prochází tvrdou ozdravnou kúrou

Filadelfie - Americká pošta bije na poplach. Společnost, která pomáhala formovat Ameriku, ročně prodělává 12 miliard dolarů. Vedení proto přišlo s drastickými škrty, propouští desítky tisíc lidí a omezuje provoz tisíců poboček.

V současnosti obstarává chod US Post 600 tisíc lidí, kteří den co den doručí na 140 milionů adres půl miliardy zásilek. Toto číslo představuje 40 procent dopisů a balíků na celém světě. Expozice v poštovním muzeu ve Filadelfii připomínají zlaté časy. Pošta tady vždycky hrála důležitější roli než jinde, když spojovala odlehlé kouty obří země i komunity v nejmenších městech, otevírala cesty obchodu i informacím a šířila pokrok. 

Dodnes se odsud dá poslat dopis. Teď je ale rodné místo americké pošty asi největším symbolem smrtelného nebezpečí, ve kterém se ocitla. Je na seznamu tisíců poboček po celé Americe, na jejichž provozu chce organizace ušetřit. „Je to určitě ta největší výzva, které kdy čelili. A není na ni mnoho odpovědí,“ říká kurátorka Poštovního muzea Nancy Popeová. 

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Také budova Staré pošty v centru Washingtonu je národní kulturní památka a symbol zlatých časů americké pošty. Dneska však chátrá a kanceláře v ní má už brzy nahradit luxusní hotel. Z budovy pak zůstane jenom plášť.