Zambijci se učí čínsky, rozvoj jejich země platí čínští investoři

Lusaka – Čínští investoři se zabydlují v Zambii – do země proudí rok od roku víc byznysmenů a hlavně peněz. Dlouhodobě jich tam žije asi 300 tisíc a v africké zemi proinvestovali už přes 2 miliardy dolarů. Čínština proto dostává stále víc prostoru na úkor úřední angličtiny. V hlavním městě Lusace už je čínská střední škola a zambijská univerzita zřídila samostatnou Konfuciovu katedru.

Přestože úředním jazykem v Zambii je angličtina, ve světě byznysu je tady řečí číslo jedna čínština. Většina čínských peněz směřuje do těžebního průmyslu – hlavně do měděných dolů. Za čínské peníze se ale staví také silnice, mosty, nemocnice nebo sportovní areály.

Osvojit si jejich jazyk a kulturu se proto pro Zambijce stává nutností. „Když něco domlouváte s čínskými partnery, a čínských investorů je teď v zemi většina, tak potřebujete znát jejich řeč a tím myslím i jejich zvyky, jejich očekávání a jejich pracovní metody, které jsou velmi tvrdé - ale je to koneckonců důvod, proč jsou tak úspěšní,“ říká Benson Mulubwa, zaměstnanec Good Time Steel.

A Jusuf Dodia, předseda místní Asociace rozvoje soukromého sektoru, k tomu dodává: „Čína má technologii, má prostředky, má lidské zdroje a schopnosti dělat vysoce specializované projekty a tohle všechno nabízejí za velmi, velmi výhodných podmínek. Proto je pro nás spolupráce s Číňany daleko užitečnější než s partnery z Evropy a Ameriky.“

Čínština se stane světovým jazykem

Čínština je zároveň jedním z nejobtížnějších jazyků na světě – a těžce s ní bojují i studenti v Zambii. Jsou ale pevně odhodlaní vytrvat – její zvládnutí pro ně totiž znamená lepší budoucnost.

„Když se podíváte na pohyb světové ekonomiky, tak je jasně vidět, že Číňané přebírají vůdčí roli a určují tempo. A stejně čínština – nebude dlouho trvat a bude mít takovou pozici, jakou má teď angličtina,“ myslí si bankéř Majumo Nkunga.

14.05.2012 Eko
Zdroj: ČT24

Číňané s sebou nepřinášejí jen to dobré, tvrdí někteří Zambijci

Všichni Zambijci ale Číňany nevítají s otevřenou náručí. Vadí jim nelegální postupy, porušování lidských práv a pracovních norem, která s sebou někteří čínští byznysmeni přinášejí a která opakovaně kritizuje i organizace Human Rights Watch.  

„Na jednu stranu nám čínské peníze pomáhají, ale přináší i problémy. Nelíbí se mi, že nás Číňané zaplavují podřadnými produkty a taky zneužívají naše lidi jako levnou pracovní sílu a porušují přitom mezinárodní nařízení,“ svěřil se Andrew Chingambo, student University of Zambia.

Ekonomika ČT24: Čínské investice v Zambii (zdroj: ČT24)