Tesco znovu prodávalo zmrzlinu nebezpečnou pro alergiky

Brno/Praha - Obchodní řetězec Tesco musí ze svých prodejen stáhnout přes 18 tisíc balení zmrzliny. Nařídila mu to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Analýza prokázala přítomnost arašídů v množství, které desetinásobně překročuje povolený limit. Arašídy jsou významným alergenem a při nevědomém požití může alergikům způsobit závažné zdravotní komplikace. Tesco zmrzlinu okamžitě stáhlo z prodeje.

Jde o zmrzlinu TESCO Almond, mražený krém s rostlinným tukem, vanilkový s mléčnou čokoládou a mandlemi v balení 120 ml. Jeho výrobcem je polská firma Kilargo Sp. z o.o. Minimální doba trvanlivosti zmrzliny je do 28. června 2013.

„Zmrzlinu jsme okamžitě v pondělí stáhli z prodeje. Informace o stažení výrobku a možnosti jeho vrácení jsme umístili na našich webových stránkách a prostřednictvím oznámení na obchodech,“ uvedla mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová. Všichni zákazníci, kteří si tuto zmrzlinu koupili, ji mohou v prodejnách Tesco vrátit a dostanou zpět peníze.

V souladu s evropskými směrnicemi není potravina kvůli vysokému výskytu alergenů považována za bezpečnou. Stejný výrobek značky Tesco nevyhověl už v minulém roce. Analýza tehdy prokázala množství arašídů ještě pětkrát vyšší. I tehdy inspekce nařídila jeho stažení z prodeje.

Vydáno pod