Účtování hovorů po minutách neodporuje zákonu

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že účtování hovorů po minutách neodporuje pravidlům hospodářské soutěže a že operátoři nezneužívají svoje dominantní postavení. Operátoři tak nemusí Čechům při volání z mobilů účtovat hovory jenom za skutečně provolaný čas.

„Nemáme v současné době žádné konkrétní informace nebo důkazy o porušení pravidel hospodářské soutěže mobilními operátory. Operátoři mohou udržovat stávající stav a nic je nenutí ke snižování cen, respektive účtování po sekundách. To však samo o sobě neznamená naplnění skutkové podstaty uzavření a plnění zakázané dohody, popřípadě zneužití kolektivní dominance,“ uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

V Česku u některých tarifů účtují operátoři hovory i po sekundách, ale až po provolané první minutě. Na úřad se obrátil nespokojený zákazník Tomáš Kapler. Ten odpověď úřadu na svoji stížnost zveřejnil na internetu. Podle Kaplera je v celé Evropě obvyklé účtování po sekundách.

Vysíláč
Zdroj: ČT24

Úřad potvrdil, že situace v Česku nenutí operátory nabízet zákazníkům lepší služby a ostře si konkurovat, k porušení zákona ale podle něj nedochází. Tuzemští operátoři v posledních týdnech čelili kritice kvůli drahému volání a vyšším maržím v porovnání s jinými evropskými firmami. Tuzemská mobilní trojka se brání, že ceny průběžně snižuje, a poukazuje mimo jiné na každoroční poklesy výnosů.