Temelín zřejmě dostaví francouzská EDF

Praha - Největší šanci stát se partnerem ČEZu při dostavbě jaderné elektrárny Temelín má francouzská společnost Eléctricité de France (EDF). Píše to dnešní deník E15. ČEZ prý s EDF o této možnosti už jednal. Údajně se na dostavbě chtějí finančně podílet také firmy z Ruska, Číny nebo Koreje. Ředitel ČEZu Daniel Beneš již dříve řekl, že partnerů může být v tendru vybráno více, ČEZ si ale v projektu ponechá většinu.

Partnerství má být uzavřeno až po podpisu kontraktu s vybraným dodavatelem dostavby Temelína, což se předpokládá v roce 2013. ČEZ chce mít ale seznam potenciálních partnerů pro dostavbu už ve druhé polovině roku. V čele seznamu bude podle několika zdrojů právě EDF. „Je to nová informace,“ řekl francouzský velvyslanec v Praze Pierre Lévy s tím, že francouzské společnosti se budou touto záležitostí pečlivě zabývat.

ČEZ chce pomocí strategického partnera u Temelína rozložit rizika výstavby a návratnosti projektu na více subjektů. „Strategické partnerství může ČEZu přinést i nové know-how spojené s výstavbou jaderných elektráren,“ uvedl již dříve Beneš. Partnerem by podle něj měla být spíše energetická než technologická společnost. E15 podotýká, že těmto kritériím EDF ideálně vyhovuje.

O zakázku na dostavbu, jejíž hodnota se odhaduje na zhruba 200 až 300 miliard korun, se uchází česko-ruské konsorcium MIR.1200 složené ze společností ŠKODA JS, Atomstrojexport a Gidropress, dále francouzská Areva a americký Westinghouse. O vítězi tendru má být rozhodnuto v roce 2013. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Dostaba s partnerem či bez něj

Samy tři firmy potvrdily zájem podílet se na dostavbě elektrárny. „Jako první se u nás s nabídkou na spolufinancování ohlásili Číňané. Následovala nabídka z Koreje a z Ruska. Nato jsme se rozhodli oslovit další společnosti, které by mohly mít o spolupráci zájem,“ uvedl zdroj z vedení ČEZu. Firma prý rozeslala zhruba 20 dopisů s nabídkou.

ČEZ tvrdí, že Temelín může dostavět i bez partnera, je připraven projekt financovat z vlastních zdrojů. Zástupce česko-ruského zájemce o dostavbu Temelína Leoš Tomíček ale ve vysílání Radiožurnálu uvedl, že ČEZ nemá dostatek prostředků, které by byl schopen investovat pro Temelín, aniž by ovlivnil jiné své aktivity nebo závazky.

Vydáno pod