Komisař pro obchod: Brusel připravuje scénář odchodu Řecka z eurozóny

Brusel - Evropská komise a Evropská centrální banka (ECB) pracují na krizovém scénáři, který počítá s nuceným odchodem Řecka z eurozóny. V rozhovoru pro belgický list De Standaard to řekl komisař EU pro obchod Karel De Gucht. Je to zřejmě poprvé, co někdo z představitelů EU potvrdil existenci takových plánů. Nejistota kolem budoucnosti Řecka v eurozóně se odráží i na akciových trzích.

„Před rokem a půl mohlo existovat riziko dominového efektu. Dnes ale máme v rámci Evropské centrální banky i v rámci Evropské komise služby, které pracují na nouzových scénářích pro případ, že to Řecko nezvládne,“ uvedl podle Gucht.

O tom, že instituce EU jednají o plánech odchodu Řecka z eurozóny, se spekuluje už nějaký čas. Zatím však nikdo z představitelů Evropské unie nic takového oficiálně nepotvrdil. "Ani na sekundu nepředpokládám vystoupení Řecka z eura. To je nesmysl. To je propaganda,“ prohlásil například šéf euroskupiny Jean Claude Juncker.

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ale už začátkem tohoto týdne v jednom rozhovoru uvedla, že na odchod Řecka z eurozóny je třeba se připravit. Pokud by Řecko odešlo, je podle Lagardeové třeba počítat s chaotickými dopady na celou eurozónu.

Řecku dál padá rating

Skepticky se k budoucnosti Řecka v eurozóně staví i ratingové agentury. Fitch to včera zohlednila ve zhoršení ratingu zadlužené země. Ze stupně B- ho srazila na CCC.

Agentura Fitch

„Pokud z nových voleb nevzejde mandát pro novou vládu, která bude pokračovat v úsporných opatřeních, stane se odchod Řecka z měnové unie pravděpodobným.“

Komentář Martina Prokopa (zdroj: ČT24)

Ne všichni odborníci jsou ale k situaci Řecka tak skeptičtí. „Vystoupení Řecka z eurozóny vyžaduje splnění dvou podmínek: aby řecká vláda odmítla podmínky záchranného programu a aby zbytek regionu držel při vyjednávání tvrdý postoj. Současný vývoj naznačuje, že obě tyto podmínky budou stěží splněny,“ míní hlavní ekonom evropské sekce JPMorgan Chase David Mackie.

Na trzích panuje nejistota

Nejistota kolem Řecka se nicméně znovu začala odrážet na akciových trzích. „Evropské trhy zůstávají kvůli Řecku a možné nákaze ve velmi fatalistické náladě,“ konstatoval manažer hedgeového fondu Hampstead Capital Lex van Dam. Kromě obav o Řecko zhoršilo náladu na trzích také snížení ratingu 16 španělských bank, ke kterému přistoupila v noci na dnešek agentura Moody’s.

Ve srovnání s Japonskem nebo Spojenými státy se nicméně nejistota na evropských burzách tolik neprojevuje. Britský index FTSE 100 krátce před polednem ztrácel 1,28 procenta, zatímco německý DAX odepisoval ve stejnou dobu 0,48 procenta. Podobně si vedla i pražská burza. Index PX před polednem ztrácel 0,4 procenta.

Japonské akcie zakončily týden mohutným propadem a mají za sebou už sedmý ztrátový týden v řadě. To je nejdelší nepřetržitá série ztrát za posledních 11 let, respektive od třetího čtvrtletí 2001. Jen během dnešního obchodování odepsal index Nikkei 225 2,99 procenta. Americký index Nasdaq Composite v závěru obchodování oslabil o 2,10 procenta.