Dnešek byl dnem dobrovolnictví

Praha - Osmnáctý květen je dnem firemního dobrovolnictví. Po celém světě, včetně Česka, tak dnes mohli manažeři a jejich zaměstnanci vyměnit zajetou kancelářskou rutinu za práci pro neziskovou organizaci. Loni byl takto neziskovým organizacím v podobě pracovního času věnován více než jeden milion liber.

Mezinárodní den firemního dobrovolnictví se současně koná ve 14 zemích celého světa. V Česku proběhl už podruhé a zúčastnila se ho dvacítka firem. V nabídce, kam mohly vyrazit pomáhat, bylo 52 neziskových organizací, mezi nimi ekologické sdružení i kojenecký ústav.

Šéfka marketingové firmy Jaroslava Jalovecká a její tým dnes vyměnil kanceláře za přírodu, budou pomáhat v pražském Prokopském údolí. „Vyrazit do přírody, vláčkem, a ještě k tomu být trochu užitečný, to je pro nás moc příjemná věc,“ říká manažerka ze společnosti BIG Prague. Práci netradičních dobrovolníků oceňuje i Společnost pro ochranu Prokopského údolí, které zaměstnanci společnosti BIG Prague pomáhali čistit louku od náletových dřevin.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Za posledních 7 let už české firmy neziskovým organizacím věnovaly v rámci nejrůznějších projektů práci v hodnotě 26 milionů korun. „Dobrovolníci vkládají svoji energii, svůj čas, nadšení, firmy ty projekty hradí a neziskové organizace z toho mají užitek,“ vysvětlila Táňa Chudáčková z platformy Byznys pro společnost.