V Praze demonstrovaly 4 tisíce lidí, stávka do prázdnin nebude

Praha - Sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) dnes rozhodl o tom, že se žádná celostátní stávka do konce června neuskuteční. Odbory se podle předsedy Odborového svazu KOVO Josefa Středuly chtějí soustředit na přípravu státního rozpočtu na příští rok. Atmosféra v podnicích navíc také podobným akcím v současnosti nenahrává. Do prázdnin se tak uskuteční jen blokády pěti ministerstev. Půjde o resorty práce a sociálních věcí, zdravotnictví, školství, kultury a financí. Po skončení sněmu se zhruba 4 tisíce odborářů a zástupců iniciativ z platformy Stop vládě vydaly na protestní pochod k Úřadu vlády. Demonstranti zablokovali magistrálu i pražská nábřeží od Klárova až po Čechův most a zkomplikovali dopravu i v okolních ulicích. Protest skončil kolem 15. hodiny a doprava v Praze se krátce nato vrátila do normálu.

První akcí, kterou platforma Stop vládě sdružující odbory a občanské iniciativy plánuje, bude happening před ministerstvy školství a kultury. Probíhat bude 29. května od 8:00 do 16:00 hodin. Pak přijde na řadu ministerstvo zdravotnictví. „Zatím máme ohlášeno datum 4. června,“ poznamenal místopředseda ČMKOS Václav Pícl.

Protest před ministerstvem financí se pak uskuteční 7. června. „Na začátek bude pochod od stanice metra Malostranská ve 14:30. V 15. hodin předpokládáme, že proběhne akce před ministerstvem financí. Předpokládáme, že bude většího rozsahu,“ dodal Pícl. Kdy proběhne protest před ministerstvem práce a sociálních věcí, odbory zatím nevědí.

Odbory tak na jednání, které prý bylo velmi bouřlivé, značně slevily ze svých plánů. Dosud totiž opakovaně hrozily stávkou a nevylučovaly, že by mohla být i několikadenní. „Samozřejmě, že v podnicích je strach, je obava, byť naštvanost je stejná jako jinde. Prostě na tyto akce atmosféra zatím není,“ vysvětlil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. „Já to nepovažuji za změkčení, já to považuji za oddálení,“ dodal v rozhovoru pro ČT24.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS

„My připravujeme náš volební program ČMKOS. Budeme to diskutovat příští týden a samozřejmě očekáváme, že bychom pak udělali prezentaci toho, jak si myslíme, že by se měla Česká republika v ekonomice, v sociálních oblastech ubírat.“ Založit vlastní stranu však podle něj odbory nehodlají.

Krom toho se odbory také chtějí více soustředit na přípravu státního rozpočtu na příští rok. „Podle prvních signálů očekáváme, že může dojít k dalšímu drastickému snižování rozpočtu, a tudíž může být důvod k dalším velkým akcím ze strany odborů a občanských iniciativ,“ zdůraznil Středula.

Doprava se zastavila na magistrále i na nábřeží

Hned po skončení úterního sněmu začal protestní průvod odborářů a aktivistů z platformy Stop vládě i jejich příznivců od sídla odborů ke Strakově akademii. Průvod vyšel krátce po 12. hodině od Domu odborových svazů na Žižkově. Krátce nato demonstranti zablokovali magistrálu. Pochod dále pokračoval přes Hlávkův most a po nábřeží Kapitána Jaroše a nábřeží Edvarda Beneše k sídlu vlády. Provoz po trase se zastavil. Před Strakovou akademií se konala asi hodinová demonstrace, na níž předáci odborů a zástupci některých organizacích zopakovali své argumenty proti vládě.

Z davu zaznívala kritika současné politické i ekonomické situace. „Stydím se za tuto vládu i pana prezidenta,“ řekl ČT jeden z protestujících. Kritika se ale snesla i na samotné odbory - především proto, že se ani dnes sněm nerozhodl uspořádat generální stávku. „Jsem zklamaný, očekával bych generální stávku už loni. Pochybuju, že odbory pružně reagují na situaci, která tady je,“ prohlásil další z demonstrantů.

Odbory a občanské iniciativy žádají demisi vlády

Platforma Stop vládě, kterou společně vytvořily odbory a občanské iniciativy, kritizuje vládu a její reformy a úsporná opatření. Požaduje okamžité zastavení reforem, demisi Nečasova kabinetu a vypsání předčasných voleb. „Co bych zazlíval nejvíce této vládě, je to, že totálně rozrušuje společnost, protože moderní společnost musí být postavená na sociálním smíru a na sociální soudržnosti. Tato vláda ji rozrušuje bezprecedentním způsobem,“ řekl portálu ČT24 ekonom a zástupce iniciativy ProAlt Jiří Šteg.

Vedení odborů předložilo před deseti dny na předsednictvu tripartity vládě čtyři požadavky - odklad důchodové reformy, zastavení příprav chystaného zákona o stávce, vyjasnění čerpání peněz z EU a přijetí prorůstových opatření. Jejich splněním podmiňují svou účast na dalších jednáních se zástupci kabinetu a zaměstnavatelů. Na odpověď premiéra počkají do 4. června. „Pokud bude výsledek pozitivní, tak jsme připraveni dále pokročit v jednání,“ dodal Středula.

Členové vlády ovšem v posledních týdnech několikrát zopakovali, že nátlaku platformy ustoupit nehodlají. „Pokud by vláda rezignovala na cíl konsolidovat veřejné finance, tak odbory tady budou za tři roky demonstrovat opět, ale budou demonstrovat proti snižování důchodů, snižování úrovně zdravotní péče – tak, jak to dnes vidíme v některých jiných zemích,“ reagoval například ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle předsedy vlády Petra Nečase (ODS) jsou odbory militantní a úzce propojené s levicovou politickou scénou.

Vydáno pod