Americké banky vydělaly ve čtvrtletí nejvíce za posledních pět let

Washington - Americké banky si jen za první čtvrtletí vydělaly zhruba 35,3 miliardy dolarů (zhruba 713,8 miliardy korun). Jde přitom o 23 procent vyšší částku než ve stejném období loni a zároveň nejvíce za posledních téměř pět let, respektive od druhého čtvrtletí 2007. O výsledcích dnes informovala Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) ve čtvrtletní zprávě o stavu bankovního sektoru v USA.

Kolem 67 procent bank hlásí lepší výsledky. FDIC také uvedla, že na svém důvěrném seznamu problematických bank má nyní 772 ústavů, zatímco ve čtvrtém čtvrtletí jich bylo 813. Problematické banky tak tvořily asi 9,5 procenta bank, které FDIC pojišťuje. Počet bank, s jejichž stavem FDIC není spokojena, se snížil už čtvrtým čtvrtletím v řadě.

Výrazný růst zisků v letošním prvním čtvrtletí navazuje na nejziskovější rok 2006. Zdá se tak, že řada bank už se s dopady finanční krize roku 2008 dokázala vypořádat. Loňský růst zisků byl ale převážně výsledkem nižších ztrát, které banky utrpěly, nikoliv výsledkem růstu objemu vkladů či zisků z obchodování.

Citibank
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Justin Sullivan

Výnosy se nemění

Ovšem pomalé hospodářské oživení, rekordně nízké úrokové sazby a slabá poptávka po úvěrech způsobily, že výnosy zůstávají proti loňsku takřka beze změny. I to se ale může brzy změnit; už v prvním čtvrtletí se výnosy meziročně zvýšily o tři procenta, hlavně díky růstu zisku z poskytnutých úvěrů a z poplatků za vedení účtů. Za posledních pět čtvrtletí se výnosy zvýšily jen dvakrát. Objem ztrát, které banky za čtvrtletí utrpěly z poskytnutých půjček, se přitom snížil na 21,8 miliardy dolarů (zhruba 440,8 miliardy korun). To je nejméně za poslední čtyři roky.

Snížil se však celkový objem úvěrového portfolia u kreditních karet, hypoték i dalších půjček. Úřadující předseda FDIC Martin Gruenberg to označil za zklamání, protože v předchozích třech čtvrtletích tyto objemy narůstaly. Celkové finanční zdraví amerických bank se ale podle Gruenberga i tak postupně zlepšuje.