Jüan je výrazně podhodnocený, USA žádají nápravu

Washington - Americká vláda dnes sice opět odmítla označit Čínu za zemi, která manipuluje se svou měnou, ovšem dnešní pravidelná zpráva ministerstva financí USA charakterizovala kurz čínského jüanu jako „výrazně podhodnocený“ a dala najevo, že Washington bude tlačit Peking k dalšímu uvolnění kurzového režimu.

Řadě zákonodárců již dlouhá léta vadí, že čínští vývozci získávají výhodu nad americkými výrobci tím, že čínská vláda udržuje uměle nízký kurz měny. Republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney proto slíbil, že první den v Bílém domě označí Čínu za „manipulátora s měnou“. Zákrok proti Číně za podhodnocenou měnu požadují i odborářské organizace.  

Americká vláda však v dnešní zprávě uvedla, že označit Čínu za manipulátora, by v nynější situaci bylo v rozporu s příslušným americkým zákonem. Odkázala na růst kurzu jüanu proti dolaru za poslední dva roky, pokles čínského obchodního přebytku a závazky, jimiž Peking přislíbil prohloubit reformu směnného kurzu. Upozornila ale na to, že Čína musí udělat další kroky v uvolňování kurzu.

„Dostupné doklady naznačují, že jüan zůstává výrazně podhodnocený,“ uvedlo ministerstvo. Dodalo, že bude „tlačit na změny, které povedou k větší flexibilitě směnného kurzu“. Jüan od poloviny roku 2010, kdy Čína zrušila pevný kurz k dolaru, zpevnil asi o osm procent. V letošním roce se ale jeho kurz „téměř nepohybuje“, uvedlo ministerstvo. 

Označení za „manipulátora“ je jen symbolické

Označení Číny za manipulátora s měnou by byl v podstatě jen symbolický krok. Podle zákona by poté musela vláda zahájit s vládou takto označené země jednání o nápravě. Zpráva o praktikách hlavních obchodních partnerů USA dala některé zemi světa nálepku manipulátora s měnou naposledy před 18 lety. Čínu takto jmenovala v letech 1992 až 1994, kdy Peking udržoval dvojí směnný kurz, který zrušil v lednu 1994.