Lidí bez práce v EU příliš neubývá

Brusel – Nezaměstnanost v eurozóně i v celé Evropské unii v lednu mírně klesla. Státy platící eurem se dokonce dostaly lehce pod magickou desetiprocentní hranici na 9,9 procenta. V porovnání se stejným obdobím loňského roku si tak eurozóna polepšila. Naproti tomu evropská sedmadvacítka zůstala s lednovými 9,5 procenty na stejné úrovni jako loni.

Tradičně nejnižší nezaměstnanost hlásí Nizozemsko a Rakousko - shodně 4,3 procenta. Na opačném konci žebříčku také už tradičně figurují Španělsko s 20,4 procenta a Lotyšsko s 18,3 procenta ve třetím čtvrtletí 2010. Česká republika si v evropském srovnání vede poměrně dobře. Za leden hlásí nezaměstnanost ve výši 7,5 procenta, což je osmé nejlepší číslo v unii.

Podle hlavního ekonoma IHS Global Insight Howarda Archera je mírný pokles nezaměstnanosti, který unie i eurozóna zažívá, dobrou zprávou. O zásadním zlepšení situace na trhu práce to zatím nesvědčí a pro nejbližší dobu ani není podobný obrat pravděpodobný. „Očekáváme, že ekonomické aktivity eurozóny budou v příštích měsících relativně utlumené,“ prohlásil.

Viníkem toho, že počet nezaměstnaných v Evropě zůstává na relativně vysokých hodnotách, jsou podle ekonomů úspory ve veřejných financích, které řada zemí zažívá už od loňského roku a pokračovat budou většinou i letos. Archer proto předpokládá, že kolem deseti procent se míra nezaměstnanosti bude pohybovat po většinu letošního roku. Postupně začne klesat až později během roku a hlavně v roce 2012.