Nigérii trápí rozsáhlé krádeže ropy

Abuja - V Nigérii dál roste počet krádeží surové ropy. Subsaharská země denně vyprodukuje zhruba dva miliony barelů, z nichž až pětina skončí v rukou zlodějů. Škody se počítají na statisíce dolarů. Nedávné statistiky navíc upozorňují, že až 90 procent obyvatel Nigérie vydělá jen několik dolarů měsíčně, a žije tak pod hranicí chudoby.

Miliony barelů denně znamenají stamiliony petrodolarů, o které se velcí těžaři ze západu nedobrovolně dělí s místními obyvateli. Ti barely jednoduše kradou nebo narušují ropovody. Většinou tímto krokem chtějí uživit rodinu. „Když se nám povede aspoň deset sudů, můžeme vydělat až sto tisíc naira. Navíc… aspoň máme práci!“ říká jeden ze zlodějů ropy. 

Vláda se dlouhodobě snaží proti černému trhu s ropou bojovat. Ročně pořádá stovky zátahů. Zlikvidovat rozsáhlou sít zlodějů v nedostupném terénu delty Nigeru se ale vojákům nedaří. „Opravdu se snažíme eliminovat věci, které mají negativní dopad na naši ekonomiku,“ uvádí velitel zásahů Onyama Nwachukwu. 

Krádeže ropy v Nigérii (zdroj: ČT24)

Tony Attah, viceprezident firmy Shell, subsaharská Afrika

„Jde o tři základní úrovně krádeží. Jedni ji berou pro vlastní potřebu, pro vlastní dílny. Druhá skupina ropu rafinuje a prodává. Třetí skupina je největší - jde o organizovaný zločin v objemu statisíců dolarů.“ 

Zřejmě nejhorší jsou ale obchodníci, kteří ropu zpracovávají v podomácky vyrobených rafinériích. Účinnost takového zařízení je minimální. Zbytky zloději jednoduše vylejí do řeky, čímž vážně ohrožují životní prostředí. Jde přitom o stovky tun ropy.