Brusel volá po bankovní unii, euro díky tomu zpevnilo

Brusel - Eurozóna musí podpořit hospodářský růst a snížit zadlužení, chce-li znovu získat důvěru investorů. Pomoct by jí k tomu měla bankovní unie a společné eurobondy, zvážit by měla i přímou rekapitalizaci bank ze záchranného fondu ESM. Společně s doporučením k rozpočtovým opatřením a strukturálním reformám v zemích eurozóny to dnes navrhla Evropská komise.

„Prohlubování jednotného evropského trhu ve finančním sektoru a v bankovnictví má naši podporu, pokud podpoří konkurenční prostředí a jednotná pravidla pro všechny, ale současně také ochrání jednu velkou komparativní výhodu evropského trhu, kterou je rozmanitost národních finančních a bankovních sektorů,“ komentoval výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek.

Eurobondy, tedy společné evropské dluhopisy, by se podle Štěpánka mohly stát zajímavým investičním nástrojem s nízkým rizikem, který by umožnil zlepšit rizikovou strukturu investičního portfolia komerčních bank. „Aby to však takto fungovalo, nemůže jít jen o přesun národních veřejných dluhů a jejich financování o patro výše na nadnárodní úroveň, ale musí být vidět jasný a trvalý účinek politických iniciativ k ozdravování veřejných rozpočtů,“ dodal.

V návrhu hospodářské strategie eurozóny na další rok se komise obává potíží španělských bank a vysokých nákladů, které má španělské vláda s pomocí tomuto sektoru. Právě problémy španělských bank jsou hlavní příčinou růstu nákladů na obsluhu španělského dluhu, který bude za chvíli dlouhodobě neudržitelný.  

Euro posílilo

Doporučení, aby se eurozóna více semkla a sladila svůj bankovní sektor, nicméně stačilo na to, aby se na trhu změnily kurzy měn, akcií a komodit. Euro vůči dolaru posílilo od téměř dvouletého minima a z 1,2425 USD se v mžiku dostalo na 1,2468 USD. Ztráty smazalo zlato, jehož cena se dostala na 1 554 dolarů (asi 31 650 korun) za troyskou unci (31,1 gramu).

Investoři se obávají, že veřejné finance ve Španělsku se ocitnou v situaci, která bude nezvladatelná. Pokud by se to stalo, Španělsko by bylo kandidátem na mezinárodní finanční pomoc, o kterou už požádali tři členové eurozóny z celkových 17, a to Řecko, Irsko a Portugalsko. Problém je ale v tom, že Španělsko je mnohem větší a jeho finanční problémy by mohly vést k těžko předvídatelnému vývoji a dopadům na celou eurozónu.  

Bankia
Zdroj: Denis Doyle/ISIFA/Getty Images

Španělsko se už teď potýká s recesí a rekordní nezaměstnaností kolem 25 procent. Země se stále potýká s kolapsem realitního sektoru z roku 2008 a prakticky každá banka ve Španělsku má úvěrové portfolio zatíženo větším či menším objemem nedobytných úvěrů.

EK: Je potřeba prolomit začarovaný kruh

Evropská komise, která je zároveň exekutivou Evropské unie, v doporučení varuje před začarovaným kruhem slabých bank a zadlužených zemí, kde jedna zadlužená země půjčuje jiné zadlužené zemi. Tento zvyk je podle komise teď nutné zlomit.

Vydáno pod