Růst americké ekonomiky je po revizi čísel ještě pomalejší

Washington - Americká ekonomika zpomalila v prvním čtvrtletí více, než se očekávalo. Hrubý domácí produkt se po revizi zvýšil meziročně o 1,9 procenta, což bylo v souladu s očekáváním analytiků. Předběžný odhad z minulého měsíce uváděl zpomalení na 2,2 procenta ze tří procent v posledním čtvrtletí loňského roku. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu.

K revizi směrem dolů přispěl prudký pokles výdajů vlády. Firmy rovněž doplňovaly své zásoby pomaleji, než se původně předpokládalo. Mírnější byl i růst spotřebitelských výdajů, které mají ekonomické aktivitě USA podíl zhruba 70 procent. Naopak dovoz rostl rychleji.

Analytici nyní očekávají, že ve druhém čtvrtletí ekonomika vzroste zhruba o 2,5 procenta. Růst by mohly podpořit nižší ceny benzinu a zlepšení stavu trhu s bydlením.

Ministerstvo rovněž oznámilo, že zisk firem po zdanění klesl v prvním čtvrtletí o 4,1 procenta, což byl nejvyšší pokles od čtvrtého čtvrtletí 2008. Ve čtvrtém čtvrtletí se zisk po zdanění naopak zvýšil o 1,1 procenta.