Jarní emise dluhopisů přinese do státní kasy 16 miliard korun

Praha – Spořicí státní dluhopisy za 15,9 miliardy korun - takový je objem jarní emise, který si investoři objednali. Vyplývá to z předběžných údajů ministerstva financí a podle ministra financí Miroslava Kalouska se tak podařilo splnit plán, podle kterého chtěl úřad prodat dluhopisy za deset až dvacet miliard korun. Prodej dluhopisů zahájilo MF 10. května a ukončilo jej ve čtvrtek. Dluhopisy musí investoři uhradit do 7. června.

„S výsledkem jsme spokojeni a emisi plánujeme zopakovat na podzim,“ hodnotí jarní emisi Kalousek. Letos si chce ministerstvo financí podle materiálu nazvaného „Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012“ půjčit přes 243 miliard Kč. V sumě je zahrnuta i jarní a podzimní emise spořicích dluhopisů.

Miroslav Frayer, analytik Komerční banky

„Ministerstvo financí může být obecně spokojeno s probíhajícími aukcemi všech možných dluhopisů od začátku roku, když si již ke konci března obstaral 50 procent svých plánovaných celoročních výpůjčních potřeb a v polovině roku očekáváme pokrytí finančních potřeb z 80 procent.“ 

Ministerstvo lidem nabídlo pětiletý kuponový a reinvestiční spořicí dluhopis, 1,5letý diskontovaný dluhopis a sedmiletý protiinflační dluhopis. Největší zájem měli podle předběžných statistik investoři o 1,5letý diskontovaný dluhopis. Podrobnější statistiky ministerstvo financí zveřejní po 7. červnu.   

Spořící dluhopisy je ještě dnes možné pořídit na 397 pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky. ČSOB dnes informovala, že přijala objednávky za 7,3 miliardy korun. Cenné papíry vydá ministerstvo 12. června. Nákup dluhopisů, jejich správa, výplata i reinvestice úrokového výnosu jsou zdarma.