Francouzští farmáři budou možná jezdit na kachní sádlo

Toulouse - Farmáři na jihu Francie přišli na nový způsob využití drůbežího sádla. Vedle oblíbených francouzských pochoutek začali produkovat také vlastní palivo pro zemědělské stroje. Výzkum trval několik let, výsledek se ale dostavil. Aby se však palivo vyplatilo, musela by projekt podpořit vláda.

Tři roky trval výzkum, na jehož konci je úplně nový druh biopaliva. Při jeho výrobě zemědělci využívají přebytečný olej z kachního sádla. Výsledky výzkumu se v současné době ověřují na farmě v jižní Francii, kde vznikla experimentální rafinerie na kachní palivo.

„Nejdřív tuk zahřejeme na 60 až 65 stupňů Celsia. Pak smícháme draslík s 10procentním alkoholem a přilijeme do tuku. Tak vznikne chemická reakce. Když se ty složky usadí, tak máme hotový produkt – nahoře je biopalivo a dole glycerol,“ tvrdí farmář Jean-Marc Dubois.

Výhodou nového paliva je, že je ekologické a může farmářům pomoct v soběstačnosti. Jde ale o běh na dlouhou trať. Aby se zemědělcům začalo kachní palivo vyplácet, očekávají do budoucna podporu vlády. „Zatím to stojí stejně jako diesel. Je to spíš ekologický a dlouhodobý projekt,“ dodává Dubois.

Nejoblíbenější gurmánskou pochoutkou, vyráběnou na drůbežích farmách ve Francii, je foie gras, ztučnělá husí nebo kachní játra. Francouzi jich vyrobí 20tisíc tun ročně, což jsou tři čtvrtiny světové produkce. Vyrábí se ale taky ve Spojených státech nebo v Číně. Naopak evropské státy foie gras postupně vyrábět přestávají kvůli kontroverzní metodě krmení. Ve Francii je ale produkce této delikatesy chráněna zákonem.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)