Natankujte si! Benzin příští týden nejspíš zdraží

Praha – Cen benzinu a nafty začínajících dvojkou se řidiči hned tak nedočkají. Spíš si budou muset zvykat na ceny vysoko přes třicet korun. Vlna zdražování by podle odborníků měla přijít do Česka už počátkem příštího týdne. Na vině jsou nepokoje v Libyi, která patří k významným producentům ropy. A experti varují: Pokud se lidové bouře rozšíří i do další arabských zemí, případně se změní v občanskou válku, budou pohonné hmoty ještě dražší.

Motoristé si u pump připlatí až o 1,50 koruny. Zatímco dnes stojí benzin v průměru 33,40, může se jeho cena už brzy přehoupnout přes 35 korun. Nafta se pak ze současných 32,80 dostane až nad 34 korun za litr. „To zdražení se projevuje už teď na některých čerpacích stanicí, které jsou zásobovány ze zahraničí, kde cena roste průběžně. Největší zdražení se projeví v průběhu příštího týdne,“ upozornil předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček.

Ropa se hlavně kvůli konfliktu v Libyi tento týden vyšplhala až ke 120 dolarům za barel. Snížení ceny nepomohlo ani tvrzení mezinárodní energetické agentury, že ropy je dostatek. Zklidnění přišlo až v průběhu víkendu. Zprávy o tom, že by Saúdská Arábie mohla zvýšit těžbu ropy, srazila cenu Brentu ze 115 dolarů za barel na necelých 112.

Drahý benzin (zdroj: ČT24)

Drahá ropa postihne všechny, na ČR dolehne dvojnásob

Přesto obavy ze zdražování pohonných hmot neutichají. Každý stát se s nimi přitom snaží naložit po svém. „Úsměv na tváři vyloudilo například oznámení španělského vicepremiéra, který se na tiskové konferenci nechal slyšet, že v rámci opatření kvůli drahé ropě sníží rychlostní limit na dálnici,“ připomněla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Dopady růstu cen ropy budou nejspíš velké. Kromě růstu cen pohonných hmot na čerpacích stanicích popožene také inflaci a přibrzdí ekonomický růst. „Každých deset dolarů navíc zdraží benzin o 25 centů. Inflaci to pak zvýší o čtyři desetiny procenta. O pár desetin zpomalí celá ekonomika,“ varoval hlavní ekonom IHS Global Insight Nigel Gault. „Rostoucí ceny ropy budou mít na ČR velký dopad. Přece jenom jsme zhruba dvakrát energeticky náročnější republikou, než je průměr EU,“ doplnil analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Dopad vysokých cen ropy na českou ekonomiku zatím snižuje silná koruna. Ta v prvních měsících posilovala ze všech světových měn nejvíc. Jenže nejistota a averze k riziku, kterou vyvolávají nepokoje v Africe, by mohla podle Šichtařové zahýbat i peněžními trhy. „Koruna si dává na své dlouhodobé cestě k silnějším hodnotám prozatímní pauzu,“ uzavřela.