Odbory: Vláda si dělá vše po svém, nás má jen jako alibi

Praha - Odboráři se rozhodli, že nebudou dál chodit na jednání tripartity. Kabinet totiž nevyšel vstříc požadavkům, jejichž splněním podmiňovali svou účast na zasedání. Důchodovou reformu se vláda odložit nechystá a přípravy zákona o stávce také nezastaví. „Byl to rozhovor hluchého s němým. Naše účast nepřinesla vůbec žádné pozitivní změny ani respektování. Usoudili jsme, že díky naší účasti vláda získává pouze alibi před veřejností, že všechno s odbory projednala, a pak si to stejně udělala po svém,“ řekl Jaromír Dušek, předseda svazu odborářů služeb a dopravy.

„Dnešní jednání předsednictva tripartity připomínalo trošku pohádku ani nahá, ani oblečená, protože odboráři nechtějí jednat, a přitom chtějí jednat,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Podle něj sice předáci předložili požadavky, o nichž by chtěli diskutovat, ale současně oznámili, že na plénum tripartity chodit nebudou.

Odboráři po dnešním jednání řekli, že se dále nebudou zúčastňovat pléna tripartity, dále ale budou chodit na zasedání pracovních týmů. Podle odborářů je totiž nepřijatelné, aby vláda pokračovala v penzijní reformě. Nevidí také důvod, aby byl přijat zákon o stávce.

Jaromír Dušek, předseda svazu odborářů služeb a dopravy:

„Vláda dosud nerespektovala jakékoliv požadavky odborů. Řekl bych, že to byl rozhovor hluchého s němým. Jestliže naše účast nepřinesla vůbec žádné pozitivní změny ani respektování, tak jsme usoudili, že díky naší účasti pan Nečas či pan Drábek získávali pouze alibi před veřejností, že všechno s odbory projednali, a pak si to stejně udělali po svém.“

Odbory žádají odklad důchodové reformy, která má lidem od příštího roku umožnit převést část odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u fondů. Podle ČMKOS by tak penzijní soustava mohla přijít o víc než 20 miliard korun a na důchody by mohly chybět peníze. Kabinet oponuje, že reformy měly být hotové už dávno a další odsouvání by jen zhoršilo situaci.

Vláda je ochotna jednat o zákonu o stávce

Předáci žádali také zastavení prací na zákonu o stávce. Vláda začala normu chystat po loňské stávce v dopravě, kterou odboráři namířili proti ní a jejím reformám. Zákon měl stanovit pravidla takových protestů. Podle odborů se jimi ale vůbec nezabývá a má jen přitvrdit nynější podmínky. Návrh začala vláda projednávat už minulou středu, ale odložila ho. Drábek ho má do dvou týdnů upravit.

Podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila vždy, když se nějaká stávka dostala k soudu, soudy rozhodly, že byla legální. Ministr Drábek ale oponuje, že zákon o stávce vychází z listiny základních práv a svobod, nicméně je o něm ochoten ještě jednat.

Hanák: Zákon o politické stávce mají ve většině zemí EU

„Uskutečníme další jednání k věcnému záměru zákona o stávce, než ho vláda s konečnou platností projedná,“ uvedl Drábek. Přípravy zákona ale nezastaví, protože podle něj taková norma v českém právu chybí. Také zaměstnavatelé dnes uvedli, že jim nynější úprava stávky při sporech u kolektivního vyjednávání vyhovuje. S přípravou zákona o „politické stávce“ podnikatelé podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka nemají problém. „Je na vládě, aby připravila reálný inteligentní zákon o politické stávce, tak jak je ve většině zemí EU,“ uvedl Hanák.

Zaměstnavatelé: Vláda by měla udělat maximální přealokaci financí

Zaměstnavatelé dál trvají na tom, aby se jednalo také o čerpání peněz z EU. Podle Hanáka by vláda měla spočítat dopady na rozpočet a „udělat maximální přealokaci“ financí, aby to Česko nepoškodilo. Podnikatelé žádají také urychlené schválení předdůchodů a kurzarbeitu, prorůstová opatření i energetickou politiku. Návrhy na podporu ekonomického růstu by měla vláda předložit do konce července, energetickou politiku do konce srpna, dodal Hanák.

Další společné zasedání vlády, odborů a zaměstnavatelů by se mělo konat 28. června. Naposledy se plénum tripartity sešlo 19. dubna. Odboráři tehdy jednání po dvou hodinách opustili a tvrdili, že kabinet nebyl připraven. Premiér tehdy postup předáků označil za divadlo.

Vydáno pod