Francie je pro bankovní unii v eurozóně

Brusel - Francie podporuje myšlenku bankovní unie v eurozóně v podobě integrovaného systému bankovního dohledu a použití záchranného fondu ESM k rekapitalizaci problémových bank, řekl francouzský ministr financí Pierre Moscovici. Dodal, že Paříž je odhodlána snížit deficit veřejných financí příští rok podle dosavadního plánu ke třem procentům HDP. Údajně by se to dalo udělat i bez úsporných opatření.

„Jsme pro takovouto bankovní unii,“ uvedl Moscovici. Evropská komise minulý týden v návrhu doporučení pro eurozónu uvedla, že měnový blok by se měl dohodnout na bankovní unii a společných eurobondech a zvážit přímou rekapitalizaci bank z fondu ESM.  

Co se týče rozpočtového deficitu, snížit jej k unijnímu limitu tří procent je podle ministra pevným závazkem prezidenta Françoise Hollandea. „Bereme velmi vážně rozpočtovou důvěryhodnost, kterou po nás Evropská komise vyžaduje,“ uvedl Moscovici. Rozpočtový deficit Francie se má letos ještě podle plánů prezidenta Nicolase Sarkozyho snížit na 4,5 procenta HDP a příští rok se má dostat ke tříprocentnímu limitu.

Ekonomové však upozorňují na to, že se snížení deficitu kvůli slabé ekonomice a neochotě Francouzů k výraznějším úsporám a reformám podaří jen ztěží, zvláště když po nástupu socialistického prezidenta hrozí zastavení úsporných kroků a zvrácení některých úsporných reforem.

Vydáno pod