Čínské továrny šetří na pracovní síle, nakupují stroje

Peking – Majitelé čínských továren už svým zaměstnancům nechtějí navyšovat platy o desítky procent, jak jim neustále nařizuje vláda. Prodražující se dělníci výrazně navyšují cenu zboží, firmy proto raději investují do automatických výrobních linek.

Mzdy v nejlidnatější zemi světa rychle rostou, a to hlavně specializovaným dělníkům. Například Foxxcon vyrábějící přístroje pro Apple je letos zvyšoval o čtvrtinu. Dělníci tak v jeho továrnách vydělávají v přepočtu mezi necelými šesti a osmi tisíci korunami měsíčně. „Platy se za tu dobu skoro ztrojnásobily, ale podíl mezd na celkových nákladech se u nás nikdy nezměnil,“ vysvětluje problémy čínského podnikání ředitel firmy Intco International Frank Liu.

Investice do strojů se šíří po celé Číně, v malých továrnách se ale poměry mění pomalu. „Malé soukromé firmy, které v zemi navštěvuji, vypadají stále stejně: několik chlapců v triku, kteří v zásadě buší kameny do kovu,“ tvrdí ekonom Andy Rothman. Některé firmy ovšem vydělávají dost, a tak mohou investovat do strojů a výrazně se posunout dál.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)

Stroje se dovážejí ze zahraničí, často z Evropy. Jsou sice drahé, ale nabízejí standardy, které v Číně momentálně firmy nekoupí. A kromě poměrů mění i čínské zboží, jeho kvalita by se díky nim měla zlepšit.