Až polovina Němců nechce Řecko v eurozóně

Berlín - Zhruba polovina Němců si přeje, aby Řecko odešlo z eurozóny, jak ukazují výsledky průzkumu veřejného mínění pro německý časopis Stern. Navíc téměř třetina dotázaných se velmi obává, že dluhová krize v Řecku eurozónu ohrožuje. Výsledky průzkumu se objevují jen pár dnů před opakovanými parlamentními volbami v Řecku.

Na 49 procent dotázaných v průzkumu, jehož se zúčastnilo 1 001 respondentů, si přeje, aby Řecko z eurozóny odešlo. Kolem 39 procent ale chce, aby země členem eurozóny zůstala. Průzkum mezi německými občany provedl výzkumný ústav Forsa.

Němci volají po tom, aby Řecko dodržovalo úsporná opatření

Podle téměř dvou třetin respondentů by kancléřka Angela Merkelová měla nadále trvat na tom, že Řecko se musí držet dohodnutých úsporných opatření. A to i přesto, že tento postup stále více kritizují některé členské země eurozóny, například Francie.

Angela Merkelová
Zdroj: Michael Sohn/ČTK

Na začátku května se v Řecku konaly parlamentní volby, které ale nepřinesly jasný výsledek. Bude je proto 17. června opakovat. Obecně se má za to, že volby budou referendem na téma setrvání Řecka v eurozóně. Dosavadní průzkumy veřejného mínění v Řecku naznačují, že výsledek může být v podstatě jakýkoli.

Skoro dvě třetiny dotázaných Němců současně vyjádřily málo pochopení pro ty obyvatele Řecka, kteří chtějí hlasovat pro oponenty úsporných opatření. Asi třetina respondentů uvedla, že by si dvakrát rozmysleli, zda teď stráví v Řecku dovolenou. Příjmy Řecka z turistiky v prvním čtvrtletí klesly o 15 procent. Méně lidí podle agentury Reuters přijíždí právě z Německa a Velké Británie, což jsou pro Řecko nejdůležitější trhy.