Poslanci připravili Českou poštu o poslední monopol

Praha - Poslanci přehlasovali senátní veto a prosadili novelu poštovního zákona, která připravuje Českou poštu o její poslední monopol na doručování pohlednic a obyčejných zásilek do 50 gramů s cenou pod 18 korun. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Senát ji zamítl, protože někteří levicoví senátoři se obávali, že přinese rušení poboček na venkově. O monopol Česká pošta definitivně přijde po přechodném období pěti let v roce 2017.

Zrušení monopolu vyplývá z převzetí příslušné evropské poštovní směrnice, tzv. poštovního balíčku EU. „Není důvod k obavám ze zhoršení dostupnosti poštovních služeb,“ řekl zpravodaj k zákonu Jan Husák (TOP 09). Zároveň varoval, že pokud ČR nesplní lhůtu pro převzetí evropské směrnice do českého zákona, hrozí jí za to pokuta.

Novela řeší také financování tzv. univerzální služby, tedy poskytování základních poštovních služeb na celém území za přiměřenou cenu. Počítá s tím, že univerzální službu by v prvních pěti letech po liberalizaci měla poskytovat Česká pošta, ale na její případnou ztrátu by se měly v tzv. kompenzačním fondu skládat všechny subjekty podle svého podílu na trhu. Novela dále uděluje poštovní licenci České poště do konce roku 2017. Takový postup je podle vlády v souladu s obvyklou praxí v EU. Na další období bude vyhlášeno výběrové řízení.

Konec monopolu České pošty (zdroj: ČT24)

Záměr vlády dlouhodobě kritizovala opozice a oproti původní dohodě pouhých dílčích směn ji nakonec odmítl i levicový Senát. ČSSD se totiž obává toho, že novela přinese rušení poštovních poboček na venkově. Poštovní společnosti by podle ní mohly do budoucna venkov ignorovat, protože podnikat se jim vyplatí jen ve větších městech.