Staropramen připadne Američanům

Brusel - Americká pivovarská společnost Molson Coors získala od antimonopolního úřadu Evropské komise souhlas s koupí středoevropské skupiny StarBev, jejíž vlajkovou lodí jsou tuzemské Pivovary Staropramen. Komise dnes uvedla, že transakce za 2,65 miliardy eur (67,4 miliardy korun) nepředstavuje žádné ohrožení konkurenčního prostředí. Molson Coors se v dubnu dohodla na koupi StarBev s investiční společností CVC Capital Partners, aby posílila své aktivity na rostoucích trzích světa.

Komise uvedla, že spojení obou skupin nijak významně nezmění poměry na trhu. „Vzhledem k malému zvýšení podílu na trhu, relativně nízkému společnému podílu obou stran a existenci spolehlivých konkurentů došla komise k závěru, že transakce nevzbuzuje obavy o konkurenci,“ sdělil úřad.

Molson Coors: Jsme velmi spokojeni s tím, jak StarBev funguje

Prezident a výkonný ředitel Molson Coors Peter Swinburn v dubnu řekl, že centrála StarBev by měla i nadále zůstat v Praze. Nový majitel prý nechystá v blízké budoucnosti ani personální změny ve vedení. „Jsme velmi spokojeni s tím, jak je společnost řízena,“ podotkl.

Nový vlastník Pivovarů Staropramen prý neplánuje měnit ani receptury a chuť vyráběného piva. „Toto by byla poslední věc, kterou bychom zvažovali,“ řekl. Molson Coors prý neplánuje ani prodej některých pivovarů ze skupiny StarBev.

StarBev se sídlem v Praze a Amsterodamu provozuje ve střední a východní Evropě devět pivovarů. Loňské tržby skupiny přesáhly v přepočtu 17 miliard korun. Zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) dosáhl v přepočtu bezmála šesti miliard korun. Skupina v regionu zaměstnávala 4 100 lidí.

Pivovary Staropramen jsou za Plzeňským Prazdrojem dlouhodobě dvojkou na českém pivním trhu, na němž mají zhruba 15procentní podíl. Do StarBev patří také pivovary v Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku. Skupina má obchodní aktivity i na Slovensku a v Bosně a Hercegovině.

Molson Coors je jednou z největších pivovarnických skupin na světě s provozy v Kanadě, USA, Velké Británii. Do portfolia společnosti patří mimo jiné značky Coors Light, Molson Canadian, Blue Moon a Carling.