Hrabovský: Regiony si nás na lobbing nenajaly

Praha – Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) už nepočítá pro následující rozpočtové období EU trvající od roku 2014 do roku 2020 s existencí dosavadních regionálních operačních programů, přes které do krajů proudí dotace z Evropské unie. Nahradit je má jediný program řízený MMR. Kraje se ale takovému návrhu brání. Podle informací Hospodářských novin (HN) si měly dokonce najmout agenturu Ewing PR, známou z kampaně lékařských odborů Děkujeme, odcházíme, aby jí lobbingem pomohla ochránit jejich zájmy. Ředitel agentury Jiří Hrabovský to ale v rozhovoru pro Studio ČT24 odmítl.

Hrabovský ve Studiu ČT24 pouze upřesnil, že jeho firma přibližně pět let spolupracuje s radou ROP Jihovýchod – provádí pro ni standardní podporu v oblasti PR a komunikace.

Jiří Hrabovský, ředitel Ewing PR:

„Nás si nikdo nemohl najmout na lobbing, protože my nejsme lobbisti. A už vůbec si nás nenajaly regiony. Je mi líto, že Hospodářské noviny takto dezinformují veřejnost.“

Nečas: Chceme se poučit ze současných chyb

Definitivní podoba nejen programů, ale i řídící struktury by měla být hotova a v České republice schválena ještě letos. V příštím roce ji pak posoudí Evropská komise.

„Chceme vybudovat skutečně kompletní architekturu nového programovacího období tak, abychom reflektovali i mnohé neblahé zkušenosti, které máme z období tohoto,“ řekl premiér Petr Nečas (ODS). Jako nereálná se podle něj ukázala představa, že je v administrativních kapacitách ČR starat se o nynější velký počet programů. Systém řízení je podle něj neefektivní, těžkopádný a jen složitě odhaluje některé problémy. V budoucnu by proto měl systém obsahovat menší množství programů a také podstatně efektivnější řídící, monitorovací a auditní strukturu.

Jana Jabůrková, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj:

„Chceme mít peníze pod vlastní kontrolou, ale chceme zároveň při jejich rozdělování využít regionální aparát, protože lidé v regionech samozřejmě vědí lépe než ministerstvo, co region potřebuje.“

„Není to o tom, že bychom chtěli jeden program stáhnout do Prahy na ústředí a z Prahy by se rozdělovaly výzvy. To by samozřejmě zůstalo na regionech,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Hlavní rozdíl proti současnému stavu by podle něj spočíval v oblasti regionálních dotací v jednotné kontrole a metodice.

Jaké plány má MMR s dotačními programy?

Celkový počet všech tuzemských dotačních programů se má významně snížit ze současných 18 na šest. Dotace směřující do regionů má mít na starosti ministerstvo pro místní rozvoj. Podle návrhu by mělo řídit centrální Integrovaný regionální operační program, který by ale i nadále využíval administrativní aparát v jednotlivých regionech.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má stejně jako nyní spravovat program na podporu podnikání, ministerstvo dopravy bude podle návrhu dále rozdělovat peníze určené na výstavbu páteřní dopravní infrastruktury. Program s názvem Zaměstnanost a vzdělávání by od roku 2014 mělo na starosti ministerstvo práce a sociálních věcí.

Plán počítá ještě s dalšími dvěma programy: Praha - pól růstu ČR (ve správě Magistrátu hl. m. Prahy) a Technická pomoc (ve správě MMR). Celkem by jich tak mělo být šest.

Návrh MMR naopak nepočítá s tím, že by se o dotační programy dál staralo ministerstvo školství. Tento úřad čelí dlouhodobě kritice za problémy s čerpáním dotací zvláště z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, potíže měl v minulosti i druhý jeho program Výzkum a vývoj pro inovace. O dotační program má přijít také ministerstvo životního prostředí.

O množství peněz, které bude mít Česko k dispozici v evropských fondech v období 2014 až 2020, zatím jasno není. Jankovský ale už dříve připustil, že to bude méně než nyní. Fondy navíc už nebudou poskytovat jen tradiční dotace, zvýší se podíl například výhodných půjček.

Rozhovor s Jiřím Hrabovským a Janou Jabůrkovou (zdroj: ČT24)