„Okupace“ ministerstev skončila u Kalouska, došlo i na nadávky a plivance

Praha – Před ministerstvem financí se odpoledne sešlo asi 200 lidí, šlo o poslední protestní akci aktivistů Stop vládě. Ve 14:30, kdy měla akce začít, bylo před úřadem asi 40 lidí. Krátce před 15:00 je posílil průvod odborářů s transparenty a píšťalkami. Mezi protestující přišel i ministr Kalousek, šlo ale o velmi vypjaté setkání. Jeden z účastníků protestu ministra poplival a další křičeli sprosté nadávky a nedovolili mu promluvit.

Podle Kalouska si šéf odborářů Jaroslav Zavadil přivedl před úřad jen zbabělce. „Respektuji legitimitu protestu proti vládním krokům. Nikdy jsem se nebránil diskusi a střetu argumentů. I to je důvod, proč jsem dnes přišel mezi demonstrující, abych s nimi diskutoval. Přiznám se, že reakce mě nepřekvapila. Zbabělec se ukrývá v davu, křičí, plive a bojí se argumentů,“ uvedl v prohlášení Kalousek. Závěr je podle něj jediný: předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil přivedl před ministerstvo pouze zbabělce. „Nemám mu to za zlé, nezbývá mu nic jiného. Slušní a stateční lidé za ním dnes už nejdou,“ řekl Kalousek.

Zavadil uvedl, že Kalouska už zná a očekával, že mezi demonstranty přijde. „Alespoň viděl, že skutečně to, co my mu říkáme, že je potřeba, aby všechny věci zvažovali (vláda), že ta naštvanost začíná stoupat, je pravda - je dobře, že to slyšel z úst lidí, kteří tady byli,“ uvedl Zavadil. Dodal, že sám by se zachoval podobně jako Kalousek a také by přišel. To, že ministra demonstranti nenechali mluvit, přičítá jejich „naštvanosti“ na škrty a reformy.

„Chtěl jsem s nimi hovořit, oni nechtějí hovořit, oni chtějí řvát. Oni nechtějí pracovat, oni chtějí peníze těch druhých. Na tom se spolu těžko můžeme dohodnout,“ řekl novinářům ministr s plivancem na saku. Mezitím někteří účastníci vulgárně skandovali: „Odveďte to hovno!“ Pořadatelé žádali policisty, aby ministra odvedli do úřadu. Ozbrojení příslušníci v černých uniformách udělali uličku, aby mohl ministr vůbec projít. 

Kalousek dnes stihl říct jen pár vět, než ho dav umlčel. „Diskuse o naší budoucnosti je vždy otázka vysílače a přijímače. Já netvrdím, že na straně vysílače nemůže být chyba, ale když ty přijímače nefungují, tak diskuse není možná,“ uvedl na demonstraci ministr. Přivítal ještě protestující před svým úřadem a řekl jim, že jen dělá svou práci a bude ji dělat dál. Zavadil pak uvedl, že odbory nechtějí diskutovat s „hluchými“. Jimi mínil vládu.

Série akcí s názvem „Okupujeme ministerstva“ odstartovala minulý týden u ministerstev kultury a školství. Tento týden pokračovala v pondělí u ministerstva zdravotnictví a ve středu u ministerstva práce. Do takzvaných blokád se ale zapojily jen desítky lidí. 

Dnes postavili organizátoři ke vchodu do budovy ministerstva stan. V něm nabízeli k podpisu petice a také dopis pro ministra s výzvou k odstoupení. Podle pořadatelů je Kalousek osobně odpovědný za „asociální zvyšování daňové zátěže a za neuvážené škrty“. Odboráři a aktivisté uvedli, že třeba růst daně z přidané hodnoty zhoršuje životní úroveň většiny lidí v zemi. Škrty zase omezí veřejné služby a negativně se podepíšou na bezpečnosti či vzdělávání, podvážou prý také hospodářský růst.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Nečasova vláda chce pomocí škrtů a dalších opatření i přes nepříznivou ekonomickou situaci plánované schodky rozpočtu udržet a dluh země nezvyšovat. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra Kalouska (TOP 09) jsou škrty a další kroky nutné.