V Argentině létají hrnce, příbory i ostrá slova

Buenos Aires - Tisíce Argentinců protestovaly v Buenos Aires proti administrativě prezidentky Cristin Fernándezové. Lidé poukazují na vysokou inflaci, trestnou činnost v ulicích a nesouhlasí ani s omezením směny cizích peněz. Vyšli proto do ulic, vyzbrojeni talíři, příbory a hrnci.

Argentinci posbírali ve svých domácnostech, co se dalo. Vyzbrojeni hrnci, příbory a talíři vyrazili včera večer do ulic. Poslední kapkou bylo nedávné zavedení restrikcí na dolar, které lidem dovolují směnit za pesa jen omezené množství americké měny. Jenže povolení na nákup dolaru v oficiálním kurzu získá jen jeden z deseti Argentinců.

„Protestujeme kvůli zhoršení institucí, kvůli podrobení soudů, malé nezávislosti rozhodovacích orgánů a omezování lidí neustálými kontrolami. Naproti tomu ekonomice šéfuje blázen, ale to není ministerstvo hospodářství, chaos je ve všech státních institucích,“ tvrdí protestující Jorge Ward.

Vláda jen lže, všichni kradou

„Vláda nám jen lže. Nemáme žádné jistoty. Je tu inflace. Nikdo nám na nic nedá žádnou odpověď. Všichni jen kradou a lžou a vůbec je nezajímá, co my prožíváme,“ říká protestující Veronica McDonaldsová.

Protest přichází v době, kdy argentinské hospodářství po téměř deseti letech masivního růstu zpomaluje a je čím dál míň peněz. Takhle masivní demonstrace proti hospodářské politice bývalého prezidenta Fernanda de la Ruye vedly v roce 2001 k pádu tehdejší vlády.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)