Španělský realitní trh vstává z popela

Madrid - Španělské nemovitosti se opět začínají prodávat, tamní trh přitom po rychlém boomu postihl jeden z největších propadů v celé Evropě. Ceny bytů od roku 2008 klesly někde až o polovinu a v zemi zůstaly neprodané stovky tisíc nově dostavěných nemovitostí.

V roce 2008, tedy na konci realitního boomu, byla v jedné z nejlepších madridských čtvrtí otevřen bytový dům. Budova obsahuje 60 bytů, ovšem čtyři roky po dostavění má obyvatele jen polovina z nich. 

Eduardo Bustamante, realitní agent

„Prodat nemovitost bylo předtím jednoduché. Klienti si vás prostě našli. Cena o obchodu příliš nerozhodovala a skoro všechno se prodalo. Teď už ne. Klienti nechtějí platit jako dřív a spoustu z nich má finanční problémy.“ 

Po rychlém rozvoji realitního trhu totiž přišel ještě rychlejší pokles. Ceny se zastavily a od roku 2008 spadly během dvou let na polovinu. Ustaly i nové projekty, proti roku 2006 se stavělo o třetinu méně. Teď se obchody opět začínají hýbat, přestože ceny klesají i nadále. Kde developeři nezlevnili, k nákupu lákají jinak - k bytu přidávají třeba auto. 

„Od roku 2006 počet dokončených bytů ve Španělsku konstantně klesá. Na druhou stranu i přes tento výrazný propad způsobený především ekonomickým ochlazením a předzásobením trhu je Španělsko v počtu dokončených bytových jednotek na tisíc obyvatel nad evropským průměrem,“ říká Petr Hána z Deloitte.

Tomas Berggren, akciový analytik Saxo Bank

„Ve skutečnosti španělský realitní trh není pod takovým tlakem, jako byly dříve nemovitosti v Irsku. V případě zajímavé ceny je poptávka po nemovitostech ve Španělsku ze strany mezinárodních klientů už dnes vysoká.“