Raiffeisenbank neuznává pohledávku Sazky

Praha – Raiffeisenbank údajnou pohledávku, kterou od ní vymáhá společnost Sazka, neuznává. Tvrzení loterijní firmy o její existenci banka považuje za účelové. Sazka se na bance domáhá zaplacení téměř 600 milionů korun prostřednictvím žaloby z loňského prosince. Podle Raiffeisenbank jde ale jen o snahu Sazky vyhnout se okamžitému zaplacení svých dluhů a pokus o odvrácení nebezpečí hrozícího úpadku.

Raiffeisenbank ve vyjádření pro soud:

„Banka je přesvědčena, že se nedopustila žádného jednání, které by mohlo mít za následek poškození dobré pověsti dlužníka, ani žádného jednání, které by mohlo vést ke vzniku jakékoli újmy na straně dlužníka, ať již materiální, či nemateriální.“

Obdobnou žalobu Sazky ve čtvrtek odmítla i Komerční banka. Loterijní firma ale uvedla, že na ní trvá a se sděleními banky nesouhlasí. Sazka, která je od 17. ledna na návrh podnikatele Radovana Vítka v insolvenčním řízení, podala loni 29. prosince žalobu na uvedené banky za poškození pověsti a dobrého jména. U Raiffeisenbank Sazka vyčíslila údajnou škodu na miliardu korun. Požadovaných téměř 600 milionů korun je tedy výsledkem po započtení nesplaceného úvěru Sazky, který ale Raiffeisenbank postoupila společnosti Siderius Holding ovládané Vítkem.

Městský soud v Praze ve středu uvedl, že první jednání v insolvenčním řízení se společností Sazka se zřejmě uskuteční kolem poloviny dubna. Přesné datum zatím podle ní není známo, soud ještě čeká na vyjádření účastníků insolvenčního řízení. V pondělí určil soud předběžného správce. Na jednání by se měla Sazka mimo jiné vyjádřit k pohledávkám věřitelů. Soud by měl následně rozhodnout o tom, zda je firma v úpadku, nebo ne.