Boeing porazil Airbus – dodá tankovací letadla Američanům

Washington – Tankovací letadla dodá armádě Spojených států americký výrobce Boeing. Evropský rival Boeingu - společnost EADS se svými airbusy - tudíž neuspěl. Zakázka na tankovací letadla je jednou z největších, jakou kdy americká armáda vypsala. A pro evropského dodavatele má rozhodnutí USA velmi hořkou příchuť. Už jednou totiž zakázku získal, Boeing se pak ale odvolal a soutěž byla kvůli procedurálním a dalším nedostatkům zrušena.

Boeing dodá americkému letectvu 179 nových letadel, která mohou stíhačkám, bombardérům a dalším letounům doplňovat palivo přímo za letu. Armáda k těmto účelům v současné době používá stroje KC-135 Stratotanker, jejichž průměrné stáří už přesahuje 50 let. Prvních 18 zbrusu nových letadel by měl Boeing dodat Spojeným státům do roku 2017.

„Jsme potěšeni, že jsme dostali příležitost postavit tankery letectvu a poskytnout důležité kapacity mužům a ženám v naší armádě,“ podtrhl generální ředitel Boeingu Jim McNerney. Přesná hodnota kontraktu zatím není známa, neměla by ale přesáhnout 35 miliard dolarů (asi 623 miliard korun). Původně se hovořilo o mnohem vyšších částkách, ale vzhledem ke stavu, v jakém se nyní nachází americké státní finance, je zřejmá snaha cenu stlačit.

Boeing slibuje nejmodernější technologie a nízkou cenu

Tankery, které Boeing dodá americkým vzdušným silám, kombinuje nejmodernější technologie s prvky odzkoušenými na komerčním letadle 767. Některé prvky budou pocházet také z letounu 787. Boeing slibuje armádě pokročilý obranný systém, který umožní letadlům operovat v těsné blízkosti boje.

„Boeing byl jasným vítězem,“ řekl náměstek ministra obrany William Lynn. Nabídka Boeingu podle něj byla mnohem lepší, když se vezme v úvahu, že teď Spojené státy musí šetřit. Roli pravděpodobně sehrálo i to, že výroba letounů na americké půdě povzbudí tamní zaměstnanost. Letadla pro armádu totiž bude Boeing stavět v továrnách ve Washingtonu a v Kansasu, počítá zároveň se subdodávkami od dodavatelů z více než 40 amerických států.

Němci se proti výsledku bouří

Peter Hintze, náměstek německého ministra hospodářství

„To rozhodnutí má hořkou pachuť, protože není úplné jasné, zda byl celý ten proces napotřetí spravedlivý.“

Neúspěch evropského dodavatele se nelíbí Němcům. Tamní vláda už výběrové řízení zpochybnila. Evropská komise hodnotí výsledek umírněnějším tónem. Omezila se na prohlášení, že ji zklamal. „Pochopitelně jsme zklamáni. Co bude dál, to ale v první řadě musí rozhodnout EADS,“ prohlásil mluvčí komise John Clancy. „Já bych řekl, že je to čisté politikum,“ řekl k výsledku tendru letecký publicista Martin Velek. Společnost EADS podle něj neuspěla, i když lépe splnila požadavky armády. Její airbusy mají větší dolet, větší kapacitu i nosnost.

Americká armáda vypsala zakázku poprvé už před deseti lety. Předpokládala, že letadel odebere v první fázi jen 100. Vzala by si je na leasing a později by je odkoupila. Výběrové řízení ale bylo v roce 2004 zrušeno kvůli střetu zájmů v Boeingu.

V únoru 2008 vyhrála zakázku společnost EADS, která na projektu spolupracovala s americkou zbrojovkou Northrop Grumman, aby spojením s americkou společností zvýšila šance, že zakázku dostane. Boeing ale proti vítězství svého evropského rivala vznesl protest a následný audit námitky Boeingu uznal. Zakázka tak byla zrušena podruhé.