Stavebnictví si v únoru připsalo 11,5 procenta, průmysl 11,3

Praha - Stavební výroba v únoru meziročně vzrostla o 11,5 procenta, po vyloučení vlivu pracovních dní o 10,3 procenta. Vysoký meziroční nárůst zaznamenala stavební produkce jak v nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích, tak i v opravách a údržbě. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Růst stavebnictví výrazně podpořily zejména finančně náročné stavby silnic a dálnic a jejich rekonstrukce a modernizace. Ve srovnání se stejným obdobím 2007 produkce pozemního stavitelství mírně vzrostla. Po více než roce poklesly stavební práce v zahraničí.

V únoru stavební úřady povolily celkem 8608 staveb, jejichž orientační hodnota přesahuje 29 miliard korun. To představuje nárůst o 16,5 procenta.

ČSÚ dnes zveřejnil také údaje o výsledcích průmyslové výroby ve druhém měsíci letošního roku. Ta si připsala 11,3 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení a výroba a opravy strojů. Nedařilo se naopak výrobě textilních a oděvních výrobků, produkci potravinářských a tabákových výrobků.

Růst průmyslové výroby v únoru výrazně překonal očekávání. Zatím se tak neprojevil vliv hospodářského zpomalení v západní Evropě ani rekordně silná koruna.