Německé dráhy stávkovaly, zpoždění měly i vlaky do Česka

Berlín/Praha - V půl deváté dopoledne se v celém Německu na tři hodiny zastavily regionální i dálkové vlaky. Strojvedoucí opět protestovali proti nejednotné platové politice a pracovním podmínkám. Členové odborového svazu strojvedoucích GDL zahájili již druhou výstražnou stávku v tomto týdnu. Stejně jako v úterý způsobil dnešní protest chaos na německých kolejích a jeho dozvuky se přenesly i do Česka. Dálkové vlaky z Berlína či Hamburku do Prahy, které dále pokračují do Rakouska nebo Maďarska, jely i s tříhodinovým zpožděním. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského se u nás stávka dotkla zhruba čtyř dálkových vlaků.

Pracovat přestali němečtí strojvedoucí v půl deváté ráno, stávkovali do půl dvanácté. Protest tak naplno postihl mezistátní spoje slavných jmen Vindobona (Hamburk–Praha–Villach) a Hungaria (Berlín–Praha–Budapešť), které do Prahy přijely tři hodiny zpožděné, jen část protestu si „odstál“ spoj Jan Jesenius (Hamburk–Praha–Budapešť), který z Německa přijel s dvouhodinovým zpožděním. Zpoždění v řádu desítek minut nabraly i další spoje z Berlína na Prahu, o hodinu později přijel také dopolední expres z Mnichova do Plzně a Prahy.

Tento spoj sice neprovozuje státem vlastněná společnost Deutsche Bahn (DB), do stávky se ale zapojili i zaměstnanci šesti největších soukromých společností. GDL si chce protestními akcemi vymoci jednotné mzdové a pracovní podmínky pro zhruba 26 tisíc strojvůdců z téměř všech německých železničních společností. Stávka se tak dotkla desetitisíců cestujících, kteří ale nemohou očekávat jakoukoli náhradu za vysoké zpoždění – ani od DB ani od ČD. „Nařízení EU o odškodňování považuje stávku za vyšší moc, při které nejsou cestující odškodňováni,“ vysvětlil mluvčí českého dopravce Petr Šťáhlavský.

Dnešní stávka měla podle GDL nejvíce postihnout západoněmecký region Porýní a Pomohaní a města Stuttgart s Hamburkem. Pokud si výstražnými protesty nevymohou ústupky, jsou prý strojvůdci odhodláni i k časově neomezené stávce. Na stávku se navíc chystají odbory dalších profesí zaměstnaných ve veřejných službách.

DB novou výstražnou stávku strojvůdců odsoudila jako „zbytečnou demonstraci síly“. „Místo dalšího vyjednávání pokračuje GDL ve své šílené jízdě,“ kritizoval postup odborů personální šéf DB Ulrich Weber.

Členové odborového svazu strojvůdců GDL zahájili již podruhé v tomto týdnu výstražnou stávku.
Zdroj: Volker Hartmann/ČTK