Senát opět odmítl vládě plány na snižování deficitu

Praha – Na návrh opoziční ČSSD odmítl Senát opětovně vládní plány na snížení schodku veřejných financí v rámci aktualizovaného konvergenčního programu. Povedou prý jen ke stagnaci ekonomiky a propadu životní úrovně. Evropská komise program hodnotila pozitivně, oponovali zástupci ODS.

„Senát nesouhlasí s konvergenčním programem České republiky jako celkem, neboť je přesvědčen, že v něm obsažené záměry takzvaných reforem povedou k další hospodářské stagnaci a polarizaci české společnosti, a tím i k propadu životní úrovně značné části občanů,“ ocitoval usnesení horní komory její předseda Milan Štěch (ČSSD).        

Reformy, které vláda prosadila za posledních šest let, přispěly podle Štěcha pouze minimálně k lepšímu vývoji české ekonomiky. Vláda se naopak vydala řeckou cestou kvůli nedostatečnému výběru daní a šedé ekonomice, řekl. „V celém konvergenčním programu neexistuje jediné prorůstové opatření,“ dodal předseda senátního hospodářského výboru Jan Hajda (ČSSD).

Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. Předkládá se Evropské komisi, která makroekonomický scénář, na němž je program založen, označila za realistický. 

Pro vládu a konvergenční program ze stanoviska horní komory, pro které hlasovali kromě sociálních demokratů i dva lidovci a oba komunisté, ale žádné závazky nevyplývají. Už loni se horní komora ovládaná ČSSD usnesla na tom, že vládní reformy nezajistí naplnění cíle, kterým jsou vyrovnané rozpočty do roku 2016, a naopak povedou k hospodářské stagnaci.

Podle MF by letošní deficit veřejných financí měl klesnout na tři procenta

Letošní deficit českých veřejných financí by se měl snížit podle ministerstva financí na požadovaná tři procenta hrubého domácího produktu. Pro rok 2013 počítá program s deficitem 2,9 procenta HDP, pro rok 2014 s 1,9 procenta HDP, pro rok 2015 s 0,9 procenta HDP.   

Veřejný dluh by se měl snižovat ze 45 procent HDP na 43,4 procenta HDP, uvedl za vládu ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). „Očekáváme, že dluhová kvóta bude kulminovat v roce 2013, poté se projeví pozitivní efekty jak snižování vládních výdajů, tak hospodářského oživení,“ řekl.