Češi jsou stále více skeptičtí k nakupovaným potravinám

Praha - Negativní postoj lidí k tomu, co kupují, se stále zvyšuje. Přispívají k tomu i četnější kontroly potravinářské inspekce a její odhalení. Jak ukázal nejnovější průzkum agentury Focus, Češi stále méně věří kupovanému jídlu, a to jak tomu z dovozu, tak tuzemskému. Mají totiž obavy nejen z kvality, ale také přímo z bezpečnosti potravin.

Posledním velkým odhalením potravinářské inspekce byly plísně v salámech. Kontroloři potravinářské inspekce ale nacházejí stále častěji i jiné neduhy jako nazelenalé maso, zkažená sušená vejce nebo posypovou sůl v jídle. Tyto nálezy se velkou měrou podepisují na českém vnímání potravin v obchodech.

Zdeněk Juračka, předseda představenstva COOP

„Pro mě, jako představitele obchodu, je to mrzuté zjištění, na druhou stranu to má své důvody: Roste poptávka po levnějších potravinách a samozřejmě levnější zboží má horší kvalitu.“

Tuzemským potravinám ale pořád věří většina lidí, ačkoliv jich oproti loňsku ubylo. Zahraniční potraviny jsou na tom však mnohem hůř. Zatímco ještě loni o jejich kvalitě pochybovala třetina lidí, dnes jsou to třetiny dvě. Lidem také víc záleží na tom, kde potraviny nakupují. Nejmenší důvěru mají podle průzkumu tržnice, diskonty a menší obchody. Nejvíc lidí naopak věří obchodníkům z farmářských trhů.

Potravinářská inspekce loni při kontrolách označila za nevyhovující celou šestinu zboží, ať už kvůli kvalitě, nebo označení, a rozdala pokuty za skoro třicet milionů korun. Teď chce, aby maximální sankce byla třikrát vyšší. 

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)